O ordonanţă de urgenţă extrem de importantă se află pe masa Guvernului României astăzi, 19 ianuarie.
Premierul Nicolae Ciucă, aşteptat astăzi să-şi dea acordul pe ordonanţa privind prelungirea şomajului tehnic
Este vorba despre OUG privind prelungirea şomajului tehnic până la data de 31 martie 2022 şi cuantumul acestuia, în cazul angajaţilor afectaţi de problemele generate de COVID-19.
Mai exact, până la data de 31 martie, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
Care angajaţi vor putea beneficia de măsura şomajului tehnic?
Prevederile privind şomajul tehnic din această ordonanţă de urgenţă îi privesc pe salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activităţii total sau parţial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pot primi şi ei această indemnizaţie, transmite Adevărul. Sunt exceptaţi totuşi salariaţii aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.
Câţi bani vor primi angajaţii afectaţi?
Potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţia de şomaj tehnic este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.
Drept exemplu, o persoană care primeşte un salariu brut de 3.000 de lei lunar va avea dreptul la o indemnizaţie de şomaj tehnic de 2.250 de lei. Din aceasta se scad contribuţiile pentru sănătate (10%), pentru pensii (25%), precum şi impozitul pe venit (10%).