Executivul va adopta şi va promova în Parlament, foarte probabil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Premierul Emil Boc a anunţat la finalul unei şedinţe extraordinare de Guvern că nu va permite majorarea salariilor profesorilor cu 50%, Guvernul urmând să adopte un act normativ prin care să se stabilească faptul că rămân valabile doar majorarea de 17% stabilită în 2008 de Guvernul Tăriceanu şi majorarea de 15% aplicată anul acesta tuturor bugetarilor.
Actul normativ va stopa efectul majorărilor salariale acordate cadrelor didactice prin hotărâri ale instanţelor, acesta urmând să fie trimis spre adoptare în Parlament, după ce va primi avizul Consiliului Economic şi Social, premierul neexluzând varianta asumării răspunderii Guvernului.
„Astăzi România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Datorită unor practici judiciare neuniforme există profesori cu salarii majorate cu 50% şi alţii carte au rămas cu salariile nemajoarte. Ar fi ideal şi de dorit ca România să aibă resurse finaciare pentru majorarea cu 50% a tuturor salariilor, dar nu îşi permite decât cu riscul compromiterii economice”, a spus Boc.
El a explicat că Parlamentul a adoptat în 2008 o lege de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Guvernul Tăriceanu a limitat prin OUG majorarea la 17%. În urma declarării neconstituţionalităţii a acestei OUG, în instanţe unii profesori au obţinut creşterea salariilor.
„După majorarea salariului brut cu 15% pentru toţi bugetarii, unii profesori au beneficiat de salarii mărite cu 50% şi apoi şi cu 15%. Sunt alţii care au salariile majorate cu doar 15%. De aceea, este nevoie să venim cu un act normativ să spunem că atât îşi permite ţara: 17% majorarea din 2008, plus 15% ca toţi bugetarii”, a arătat Boc.
El a arătat că actul normativ a fost adoptat în primă lectură de Guvern, urmând ca săptămâna viitoare să treacă de Consiliul Economic şi Social şi apoi adoptat de Executiv. „Decizia va fi luată în Guvern, există şi posibilitatea asumării răspunderii Guvernului, decizia va fi luată după toate avizele”, a spus Boc.
La rândul său, ministrul Educaţiie, Daniel Funeriu, a spus că sunt între 10.000-13.000 cadre didactice care au câştigat în instanţă, iar aceştia nu vor mai beneficia de majorarea de 50%. În România există 306.000 persoane în sistem, din care 260.000 sunt cadre didactice.
„După adoptarea legii, salariul va fi pentru majoritatea cadrelor didactice cel care l-au avut până acum în plată în ianuarie şi februarie 2011. Este salariul din octombrie 2008, plus 17%, minus 25% din iulie 2010, plus 15% din ian 2011.
Cei din judeţele Suceava şi Botoşani, care au câştigat în instanţă, vor avea salariile pe care le au colegii lor din alte judeţe”, a arătat Funeriu.
Premierul a explicat că ar fi necesar un efort bugetar suplimentar pentru 2011 de 500 milioane euro pentru a acoperi majorarea salariilor cu 50%. „Bani pe care România nu îi are şi dacă i-ar lua din extern ar duce la afectarea deficitului şi compromiterea stabilităţii finanţelor”, a precizat Boc.