Ungaria va raționaliza benzina şi motorina
MOL (cea mai mare companie din Ungaria după cifra de afaceri) alimentează aproximativ 80% din piaţa de combustibili din Ungaria, însă de săptămâna viitoare va asigura doar 25% din cantitatea necesară şi solicitată de stațiile de combustibili.
MOL a explicat că a luat această decizie „pentru a planifica comanda de combustibil și a asigura securitatea națională a aprovizionării”. Astfel că, de pe data de 19 septembrie 2022, benzina şi motorina vor fi raţionalizate în toate staţiile de combustibili din Ungaria. Probabil, şoferii vor putea cumpăra doar o anumiă cantitate de combustibil de acum încolo, relatează Antena 3.
Ungaria prelungeşte plafonarea ipotecilor şi a preţurilor la combustibili şi produse alimentare
De asemenea, Guvernul de la Budapesta a decis să prelungească plafonarea preţurilor la combustibili şi la produse alimentare de bază după 1 octombrie 2022, data la care urma să expire această măsură.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a anunţat sâmbătă, 17 septembrie 2022, că se va prelungi şi limitarea ratelor la creditele ipotecare „cu cel puţin şase luni” faţă de termenul stabilit initial. Această decizie a fost luată pentru a proteja populația de scumpirile actuale, relatează agenția de presă Reuters.
Guvernul României va decide, în curând, dacă va prelungi compensarea prețului la carburanți
În contextul în care compensarea prețului la carburanți va expira la sfârșitul acestei luni, mii de șoferi din România se întreabă dacă vor beneficia de această reducere și în lunile următoare. La această întrebare a răspuns vineri, 16 septembrie, premierul României, Nicolae Ciucă.
El a anunțat că Guvernul de la București va decide abia în ședința de guvern de săptămâna viitoare dacă va prelungi compensarea prețului la carburanți cu suma fixă de 50 de bani.
„Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluţie a preţurilor la carburanţi, care este evoluţia preţului la petrol, pe piaţa internaţională şi în funcţie de aceasta, vom lua decizia”, a spus, vineri dimineața, Nicolae Ciucă.
Șoferii din România privesc cu pesimism viitorul apropiat deoarece prețurile la pompă cresc pe zi ce trece, iar oficialii nu au anunțat, încă, dacă vor prelungi reducerea cu 50 de ani.
„Cotația motorinei în urmă cu 10 zile din ce am apucat să verific în această dimineață a crescut ușor odată și cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro pentru că acciza se plătește la dolar. Cotația motorinei este influențată de cotația internațională a motorinei, nu a petrolului, pentru că suntem importatori și de motorină”, a declarat, vineri dimineața, Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3.