Ţinta de deficit bugetar pentru 2009, de 7,3% din PIB, va fi sigur depăşită, deoarece măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare putea fi aplicate de Guvern dacă decizia Curţii Constituţionale privind legile asumate era luată mai devreme, a declarat ministrul interimar al Muncii, Mihai Şeitan.
El s-a referit în principal la proiectul legii de reorganizare a agenţiilor guvernamentale, care ar fi permis Guvernului să obţină resurse importante prin transferul la bugetul de stat a veniturilor acestor instituţii, arătând că, deşi Curtea Constituţională a adoptat o decizie favorabilă, Executivul nu mai are timp pentru a adopta actele normative pentru restructurarea fiecărei agenţii.
Şeitan a arătat că România s-ar fi încadrat într-un deficit de 7,3% din PIB în acest an dacă legile de reducere a cheltuielilor ar fi fost aprobate în trimestrul III, astfel încât să poată fi aplicate începând cu trimestrul IV.
„Acum este prea târziu pentru acest lucru”, a spus Şeitan.
Întrebat de presă dacă, în aceste condiţii, ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI pentru acest an la 7,3% din PIB va fi depăşită, ministrul a răspuns: „În mod sigur”.
Solicitat ulterior de jurnalişti să comenteze afirmaţiile lui Şeitan, ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că ţinta de deficit bugetar va fi depăşită dacă măsurile pentru reducerea cheltuielilor nu vor putea fi aplicate.
„Preocuparea Guvernului este să ne încadrăm în ţinta de deficit şi luăm în acest sens toate măsurile, iar dacă va fi o mică depăşire, să nu fie din cauza Guvernului, ci din cauza amânării actelor normative. Sperăm ca depăşirea să nu fie prea mare”, a spus Pogea.
Bugetul general consolidat a înregistrat după primele nouă luni un deficit de 25,56 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, în condiţiile unor venituri de 115,77 miliarde lei, 23,3% din PIB, şi a unor cheltuieli totale de 141,33 miliarde lei, respectiv 28,4% din PIB, potrivit datelor publicate de MFP.
Comisia Europeană a arătât, în prognoza de toamnă prezentată la începutul săptămânii, că deficitul bugetar al României va ajunge la 7,8% din PIB în acest an.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că proiectele de legi privind reorganizarea autorităţilor guvernamentale şi salarizării unitare, promovate de Guvern în urmă cu aproximativ o lună, sunt constituţionale. Legile au fost promulgate, joi, de preşedinte.
Sursa: Mediafax