Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, consideră că oraşele din România ar trebui să fie specializate fiecare în domeniul care l-a consacrat. Motivul: competitivitatea economică se bazează pe supraspecializare, a precizat acesta în cadrul conferinţei online Smart Cities of Romania 2020.
„Avem nişte oraşe în România cu o dinamică extraordinară chiar şi pentru nivelul european de dezvoltare. Această experienţă trebuie să reprezintă o resursă pentru a crea o interoperabilitate la nivel naţional”, a declarat secretarul de stat.
„Să încetăm să mai facem shaorma cu de toate”
Dragoş Preda speră să poată fi eliminat decalajul între mediul urban şi cel rural din România. Sunt comunităţi diferite, cu aptitudini diferite, însă nivelul de bunăstare trebuie să fie acelaşi.
„Îmi doresc să nu mai vorbim despre acest decalaj şi despre două lumi, urban-rural. Sunt doar comunităţi diferite, cu aptitudini diferite. Iar nivelul lor de viaţă, de bunăstare, trebuie să fie acelaşi. Lucrul acesta se va baza prin crearea a ceea ce am spus de fiecare dată: pol de competitivitate.
Şi aici o să vin cu o expresie pe care o tot spun, din păcate, în spaţiul public: să încetăm să mai facem shaorma cu de toate. Dinamica competitivităţii la nivel internaţional se fundamentează pe supraspecializare”, a continuat Preda, potrivit Agerpres.
Trebuie să avem branduri naţionale care să genereze fluxul demografic
El a arătat că, pentru a atinge acest deziderat, fiecare oraş ar trebui să se specializeze pe domeniul care l-a consacrat. „Să se ducă tinerii să studieze în anumite oraşe, pentru că acolo vor ei să se dezvolte pe anumite domenii”, mai precizează Dragoş Preda.
„Să ştim că Clujul este un icon la nivel european pe anumite domenii, precum medicină oncologică, dezvoltare de noi tehnologii şi aşa mai departe. Timişoara, la fel, pe aspecte legate de automotive. Adică să avem nişte branduri naţionale care vor genera un lucru atât de sănătos pentru competitivitatea economică: fluxul demografic.
Să se ducă tinerii să studieze în anumite oraşe, pentru că acolo vor ei să se dezvolte pe anumite domenii, să vină tineri din alte state să se stabilească în România”, a adăugat secretarul de stat.