Legea 321 sau „51% produse româneşti“ în hipermarketuri, cum mai este numită, va fi dezbătută în comisii interministeriale în cadrul Guvernului, în următoarea perioadă. Asta pentru că anumite articole ale legii au declanşat o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Grupurile de lucru pentru dezbaterea acestei legi s-au format săptămâna trecută, potrivit oficialilor ministerului Agriculturii.
„Noi suntem în continuare de acord în susţinerea punctului de vedere cu acel 51% produse româneşti pe rafturile retailerilor. Pe articolul care prevedea realizarea unei cifre de afaceri de două milioane de euro a comerciantului trebuie să vedem cum o gândim, s-ar putea să modificăm acest articol. După dezbaterile interministeriale şi după ce Parlamentul va lua o hotărâre veţi vedea şi răspunsul nostru“, a declarat Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat MADR. „Legea nr. 321, astăzi se discută în Comisia pentru Agricultură din Parlament. Ne încurcăm în definiţii., trebuie să fim puţini mai fermi, prea ne lăsăm călcaţi în picioare. În alte ţări autorităţile sunt mai prompte, a spus şi Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR.
Cine se opune
Comisia Europeană a declanșat, în februarie, procedura de infringement împotriva României pe tema controversatei Legii nr. 321/2009. Anunțul vine la mai bine de jumătate de an de la promulgarea actului normativ și la o lună de la expirarea termenului în care Ministerul Agriculturii trebuia să aprobe setul de reguli pentru aplicarea acestuia.
„Acest act normativ ridică probleme în ceea ce privește libera circulație a bunurilor. Aceeași lege le cere retailerilor să promoveze produse de origine românească, restricționându-le astfel deciziile comerciale cu privire la ce produse să plaseze la promoție, lucru care contravine articolului 49 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE – n.red).
Potrivit acordurilor europene astfel de măsuri restrictive sunt permise numai pentru a proteja un interes public superior, cum ar fi sănătatea publică. România nu a furnizat dovezi că măsurile naționale sunt justificate și proporționale“, se arată în raportul de pe site-ul Comisiei Europene. Autoritățile locale au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor aduse de autoritatea europeană.
În formula actuală, Legea nr. 321/2009 îi obligă pe comercianții cu cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro să aloce minim 51% din spațiul disponibil la rafturile cu alimente proaspete (fructe, legume, carne, lactate, ouă) acelor produse aduse pe lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac lunile de iarnă, între decembrie și februarie, când legumele și fructele de import pot reprezenta maximum 70% din oferta pe fiecare categorie. În plus, marile magazine sunt obligate să organizeze evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești. De asemenea, noile norme interzic retailerilor încasarea de taxe și servicii de la furnizorii alimentari.
Președintele comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu a anunţat că această notificare primită de la CE va fi respinsă pe fond, însă admite că este necesară o „ameliorare“ a legii.