Așadar, Ministerul Finanţelor propune ca anumite măsuri fiscale să se poată aplica într-un termen mai scurt de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Proiectul de Ordonanţă de urgenţă propune următoarele puncte:

„Introducerea unei excepţii de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situaţii extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări şi/sau completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Ministerul Finanţelor propune mai multe măsuri

Potrivit autorităților, pentru a rezolva problema de deficit bugetar, dar şi de sustenabilitate a finanţelor publice precum şi pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi Politica de Coeziune sau de creştere a costului finanţărilor pentru refinanţarea datoriei publice, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar, sunt necesare măsuri care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetară a României prin administrarea eficientă a veniturilor publice.

De asemenea, instituţia subliniază că în lipsa unor măsuri fiscal bugetare atât pentru gestionarea eficientă a veniturilor bugetare, cât şi pentru eficienţa utilizării fondurilor alocate finanţării cheltuielilor publice, nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 miliarde lei cu consecinţe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune cu un buget alocat de 46 miliarde euro, cât şi asupra fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu un buget alocat de 29,33 miliarde euro.

România se află în procedura de deficit excesiv

Propunerea făcută de Ministerul Finanţelor a venit în contextul în care România se află în procedura de deficit excesiv. Țara a înregistrat un deficit bugetar de 4,4% din PIB în anul 2019. Acest lucru a dus la iniţierea propunerii Comisiei Europene (CE) din martie 2020.

Amintim că România trebuie să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până cel târziu în 2024. Acest lucru este subliniat de recomandările formulate de CE și adoptate de Consiliu în data de 18 iunie 2021.

Țintele de deficit ESA stabilite de Consiliu sunt de 4,4% din PIB pentru 2023. Totodată, acestea sunt de 2,9% din PIB pentru 2024.