Pensia minimă se acordă greu în România. Guvernul nu o va introduce fără o verificare meticuloasă a nivelului de trai al pensionarilor.
În PNRR se precizează că reforma sistemului de pensii se va face cu ajutorul organismelor financiare internaționale, consultanță care va fi plătită.
Pensia minimă se acordă greu în România. Guvernul îi ia pe pensionari la puricat
Guvernul vrea să ii verifice pe românii care iau pensia minimă. Mai exact, Executivul vrea să testeze nivelul de trai al pensionarilor pentru a vedea dacă merită pensia minimă.
Ideea este scrisă în planul trimis la Bruxelles prin care țara noastră vrea să obțină aproape 30 de miliarde de euro.
Concret, Guvernul scrie că va testa mijloacele de trai ale persoanelor singure sau ale familiilor.
Guvernul mai scrie în planul trimis la Bruxelles pentru a obține cele 30 de miliarde de euro că vrea să crească pensia minimă.
Mai exact, că valoarea va fi raportată la nivelul salariului minim, care e azi de 2.300 lei brut și aproape dublul pensiei minime, dacă vorbim de salariul minim net.
Kelemen Hunor vine cu propria variantă
Vicepremierul Kelemen Hunor mai are și el o idee cu privire la cât ar trebuie sa fie pensiile: 75% din salariul net.
„Noul sistem de pensii va prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei.”, se arată în PNRR, potrivit antena3.ro.
Același document menționează că va fi cerut ajutorul organismelor financiare internaționale pentru a elabora o strategie pentru pensii, consultanță care va fi plătită.
Va fi realizată și o analiză a pensiilor speciale. Iar la sfârșitul lui 2022 va fi data o lege pentru pensiile speciale.
Sursă foto: Pixabay.