"Sectorul public şi Guvernul pot schimba regulile jocului astfel încât să putem asista treptat la răsplătirea comportamentului integru în mediul economic privat. Noua strategie naţională anticorupţie îşi propune să realizeze câţiva paşi în acest sens. Susţinem cu tărie introducerea criteriilor de integritate printre condiţiile de atribuire a contractelor de achiziţii publice. De asemenea, susţinem cu tărie introducerea criteriilor de integritate în evaluarea performanţei managerilor companiilor de stat. România promovează o abordare coerentă în aplicarea legii şi instrumentelor judiciare în combaterea corupţiei", a spus Stroe.
El a precizat că procurorii anticorupţie şi instanţele de judecată au un istoric solid în combaterea şi sancţionarea corupţiei.
"Procurorii noştri anticorupţie şi instanţele de judecată au deja un istoric solid în combaterea şi sancţionarea corupţiei atât în sectorul public cât şi în cel privat. A fost înregistrat un număr tot mai mare de cazuri care implică răspunderea penală a persoanelor juridice, de la 49 de rechizitorii în 2013 la 107 în 2014", a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei.
De asemenea, el a mai arătat că în urmă cu 10 ani nu era răsplătit comportamentul integru.
"Am pornit dintr-o situaţie critică acum mai bine de 10 ani de zile, situaţie în care corupţia era o activitate cu risc redus, iar comportamentul integru era o modalitate de conduită care nu era în niciun fel răsplătită. Aceste condiţii au creat un sistem de stimulente perverse în care societatea românească intrase pe o spirală a corupţiei atât în mediul privat cât şi în sectorul public. Cred că în mai bine de 10 ani am reuşit să ajungem într-un punct în care corupţia a devenit o activitate cu risc mult mai ridicat. Aici stau mărturie rezultatele activităţii de combatere şi sancţionare a corupţiei", a mai afirmat Stroe.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) lansează, joi, proiectul 'Business Without Corruption' prin care îşi propune să lanseze un ghid de bune practici pentru combaterea corupţiei.
Obiectivele proiectului 'Business Without Corruption' sunt identificarea, cu sprijinul tuturor actorilor implicaţi – instituţiile publice relevante şi comunitatea de afaceri, a măsurilor necesare consolidării cadrului legislativ în domeniu, beneficiind în mod corespunzător de experienţa şi bunele practici ale altor state cu legislaţie specifică, precum SUA şi Marea Britanie şi elaborarea unui ghid-cadru de bune practici pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivelul companiilor româneşti.
SURSA: Agerpres