Potrivit unor surse din coaliția de guvernare, Executivul a decis ca săptămâna viitoare să adopte proiectele de legi cu măsurile fiscale și să le trimită Parlamentului pentru începerea procedurii de asumare a răspunderii.

Proiectele vor fi adoptate astfel încât încât măsurile să poată intra în vigoare la 1 octombrie, așa cum au agreat guvernanții cu Comisia Europeană, notează G4Media.

Principalele măsuri fiscale ce vor fi adoptate

Iată principalele măsuri ce vor fi asumate de către Guvern:

Impozitul pentru microîntreprinderi – Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei, impozitul va fi de 1% din cifra de afaceri. Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei, acesta va fi de 3%.

Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei care au o rată de profitabilitate mai mare de 30%, se va introduce automat impozitul pe profit de 16% și dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri, a mai spus Boloș.

Scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se va aplica numai pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei.

Pentru multe produse, TVA-ul va fi de de 9% în loc de 5%, iar pentru altele de 19% în loc de 9%.

De asemenea, vor crește accizele la țigări și băuturi alcoolice.

Se va introduce, totodată, impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare: clădiri cu valoare individuală sau cumulată peste 2.500.000 de lei sau autoturisme de peste 375.000 lei.

Vom avea și o nouă taxă pentru companii, numită „ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit”.

taxa
SURSA FOTO: Dreamstime

Dispar tichetele de masă

Guvernul este foarte aproape să adopte o nouă formă pentru tichetele de masă. Se dorește transformarea acestora în bani. Potrivit Pro TV, se au în vedere economii prin reducerea comisioanelor de pe cardurile de masă. Acesta ar fi și motivul pentru care Executivul ar prefera de acum înainte plata în bani.

Guvernul vrea să elimine profiturile făcute din comisioanele care ajung si la 6% în această situație. Dacă vor negocia cu operatorii de carduri de masă comisioanele spre valoarea de 1%, plata acestora va fi menținută în continuare pe card, spun sursele.

Pe mecanismul actual, se pot aplica comisioane inclusiv pe banii rămași necheltuiți. În situația în care se va permite deținerea tichetelor de masă, în continuare pe cardul special, Guvernul ar vrea să le dea posibilitatea beneficiarilor să opteze dacă doresc să le primească în continuare pe acel card ori în bani, arată sursele citate