Cu scopul creşterii numărului de locuinţe publice, care momentan reprezintă 2% din fondul imobiliar al ţării, guvernul vrea să modifice legea locuinţei, aflată în vigoare din 1996, în sensul actualizării standardelor minimale privind locuinţele publice. Rezultatul aşteptat este reducerea cu maxim 15% a suprafeţelor impuse de cadrul legal actual.
Planul face parte din Strategia Naţională a Locuirii, document întocmit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Ministerul se află în faza definitivării strategiei şi supunerii ei hotărârii guvernului.
Banca Mondială a recomandat încă de anul trecut Guvernului României să modifice legea în sensul aplicării standardelor de spaţiu la dimensiunile minime ale camerelor şi nu la dimensiunea locuinţei, cum se întâmplă acum, şi asta pentru a permite ocupanţilor să-şi aleagă singuri dimensiunea spaţiului de care au nevoie.
În forma actuală, legea prevede că o familie formată din şase persoane trebuie să locuiască într-un spaţiu cu o suprafaţă construită de minim 144 mp, cu peste 50% mai mare decât standardul britanic, însă în realitate sunt astfel de familii care nu au nici 10 mp.
„În ceea ce privește spațiul necesar pe persoană, de exemplu, pentru a respecta legea locuinței, o familie de 6 persoane trebuie să aibă o locuință cu o suprafață de 144 mp, care trebuie să includă o baie și o cameră cu duș separată. Mergând chiar mai departe, legea specifică numărul de rafturi, oglinzi și bare pentru prosoape. Prin comparație, standardul adoptat în Londra pentru o familie compusă din șase persoane este de 92 mp“, se arată în raportul Băncii Mondiale prezentat guvernului.
CITIŢI ŞI Guvernul vrea să unească toate programele de locuinţe
MDRAP a lansat Strategia Naţională a Locuirii în consultare publică încă din luna iulie 2016 și a primit peste 40 de recomandări, propuneri și observații.
Săptămâna trecută, ministerul a organizat o dezbatere publică cu privire la acest proiect, iar participanţii au propus, printre altele, corelarea chiriei cu veniturile beneficiarilor – la locuințele destinate închirierii, îmbunătățirea unor programe naționale deja existente, cum ar fi Prima Casă și programul de consolidare a blocurilor cu risc seismic şi abordarea calității locuirii pentru întreaga populație, nu doar pentru categoriile defavorizate.
La dezbaterea publică au participat peste 50 de persoane, specialişti din MDRAP şi din ministerele implicate în realizarea strategiei, reprezentanţi ai mediului universitar şi de cercetare, ai mediului profesional din domeniul imobiliar, ai asociaţiilor de proprietari şi ai societăţii civile, chiriași ANL și jurnaliști.