Guvernul a aprobat, marţi, printr-o hotărâre, ''Strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din România-Orizont 2020''.
'Guvernul şi-a propus prin această strategie indicatori de performanţă care vizează creşterea numărului de IMM-uri active de la 474.000, la 31 decembrie 2013, la 670.000 în orizont 2020, creşterea numărului de IMM-uri active la mia de locuitori – de la 24 de firme la mia de locuitori la 36 de firme la mia de locuitori -, o creştere a numărului de angajaţi în IMM-uri de la 2,6 milioane la 3,2 milioane', a anunţat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu.
Jianu a explicat că Strategia propune cinci direcţii de acţiune: sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului, accesul la pieţe, accesul la finanţare adecvată, IMM-uri inovative şi reactivitatea administraţiei publice locale la nevoile IMM-urilor.
'Avem în vedere iniţierea unui program naţional Start Up România, o inţiativă de aproximativ 150 de milioane de euro, pentru susţinerea diverselor categorii de tineri pentru începerea afacerilor de tip Start Up. Gândim introducerea specializării antreprenoriat în licee, să facem licee specializate pe antreprenoriat aşa cum sunt, de exemplu, liceele economice sau liceele informatice', a precizat Jianu.
De asemenea, Executivul a adoptat în şedinţa de marţi proiectul de lege privind stimularea investitorilor individuali.
Ministrul delegat pentru IMM-uri a precizat că actul normativ 'are ca scop stimularea fiscală a investitorilor individuali în vederea realizării de investiţii în întreprinderi nou înfiinţate din categoria societăţilor cu răspundere limitată, prin acordarea de facilităţi fiscale pentru investitori, în scopul de a fi încurajaţi să sprijine financiar şi managerial Start Up-urile care le suscită interes'