Guvernul vrea să lanseze Programul Rabla pentru becuri: Vrem să reducem risipa
Guvernul are în vedere lansarea unui nou program prin AFM. Acesta are ca scop înlocuirea becurilor cu filamente cu cele cu led, spun surse guvernamentale.
Această măsură a venit din dorința de a reduce risipa energiei electrice, iar o propunere concretă va fi prezentată de Ministerul Mediului în cursul săptămânii viitoare.
„Vrem să reducem risipa. Am discutat inclusiv o măsură la Ministerul Mediului pentru înlocuirea becurilor cu filament, prin AFM, cu cele pe baza pe led, inclusiv pentru cetățeni”, declară surse guvernamentale.
Acest program va fi asemănător cu cel rabla și ar putea purta numele de programul „rabla pentru becuri”.
„La nivelul instituțiilor, fiecare minister trebuie să vină cu un plan de reducere a risipei energiei electrice”, au precizat sursele citate.
Este obligatorie economisirea energiei
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să își reducă consumul general de electricitate, precizând că prețurile au explodat față de perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus.
Astfel, spune ea, trebuie redusă cererea la orele de vârf pentru ca stocurile să dureze mai mult, iar prețurile să scadă, asta în timp ce asigurarea unui trai decent provoacă anxietatea pentru milioane de oameni.
”Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în Uniunea Europeană.
Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să își reducă consumul general de electricitate”, spune președintele Comisiei Europene.
România este și ea vizată
Având în vedere că România face parte din Uniunea Europeană și țara noastră trebuie să respecte aceste cerințe ale președintelui Comisiei Europene. Ministrul Economiei a confirmat că este obligatoriu ca în perioadele de vârf să fie un consum mai mic.
”Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu prețuri foarte mari, ori posibilitatea de reducere a energiei electrice.
La noi, atât în zona casnică cât și în cea non-casnică, instituții publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbare a corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat”, a spus și Virgil Popescu.