Așadar, Guvernul vrea să modifice plafonarea până la sfârşitul lunii aprilie şi să facă schimbări în lista cu alimente. În acest context, de pe lista cu cele 21 de produse vor fi scoase alimentele de Sărbători.
Vor fi introduse alte alimente în listă
Este vorba, printre altele, despre cozonac. În locul alimentelor scoase din listă, vor fi introduse altele, de sezon. Amintim că autoritățile din România au limitat adaosul comercial la 5% şi la o serie de alte produse importate.
Printre produsele cu prețuri reduse se află uleiul, făina sau zahărul. Totodată, autoritățile insistă că reducerile de la raft sunt substanţiale şi că plafonarea adaosului comercial a tăiat semnificativ din inflaţie.
În acest context, Guvernul îi va chema la discuţii pe retaileri şi procesatori. Dezbaterile au loc la începutul săptămânii viitoare. Toate părțile vor trebui să se pună de acord pentru prelungirea măsurii.
Ordonanța pentru plafonarea prețului a fost promulgată de Iohannis
Amintim că ordonanța 67/2023 pentru plafonarea prețului la 21 de alimente a intrat în vigoare recent, după ce a fost promulgată de Klaus Iohannis. Conform prevederilor legislative, această măsură temporară, cu o durată de 90 de zile, are scopul de a contracara creșterea excesivă a prețurilor și se aplică pe întreg lanțul de producție, procesare, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul.
Ordonanța este fundamentată în contextul necesității de a regla prețurile exagerate ale unor produse agricole și alimentare esențiale, conform autorităților.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a adăugat și o limită de maximum 5% pentru adaosul comercial practicat de comercianți la produse precum uleiul, zahărul, făina, mălaiul și carnea de porc, de pui și de vită importate vrac și care nu sunt procesate în România.
Guvernul a identificat 21 de alimente esențiale care vor fi plafonate pentru a regla prețurile și a asigura accesul populației la produsele de bază.
Această listă include produse precum:
- pâinea albă;
- laptele de vacă;
- brânza telemea;
- ouăle de găină;
- uleiul de floarea-soarelui;
- carnea proaspătă de pui și porc;
- legumele și fructele proaspete;
- zahărul alb;
- orezul;
- cozonacul;
- bulionul de roșii;
- smântâna;
- margarina;
- drojdia;
- carnea tocată.
Aceste măsuri legislative au scopul de a asigura o stabilitate a prețurilor și accesibilitatea la produsele de bază pentru populație.