Guvernul vrea să scadă TVA şi la alte alimente: Pe când promisa reducere a cotei de 24%?

În urmă cu an, guvernul a diminuat TVA la produsele de panificaţie la 9%. Acum, analizează aplicarea cotei reduse şi la alte alimente. Însă, reducerea cotei standard de 24%, promisă în strategia fiscal-bugetară şi în programul de guvernare, nu intră în discuţie. România aplică a treia cea mai mare rată de TVA din Uniunea Europeană.

Guvernul a anunţat că una dintre priorităţile sale este micşorarea TVA. În strategia fiscal-bugetară 2014-2016 se precizează că va avea loc „reducerea treptată în următorii patru ani a TVA pe măsura îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare”. Deşi executivul a depăşit prima jumătate a mandatului, nu a existat nicio discuţie publică sau declaraţie oficială privind intenţia de scădere a taxei.

Recent, premierul Victor Ponta a anunţat că se gândeşte la reducerea TVA pentru alte alimente, susţinând că TVA de 9% la pîine şi produse de panificaţie a fost un succes. Despre TVA la pîine şi efectele sale, Capital a scris în detaliu aici:

În prezent, România are a treia cea mai mare cotă standard de TVA din Uniunea Europeană, după Ungaria (27%), Suedia, Danemarca, Croaţia (25%). De altfel, creşterea taxei de la 19 la 24%, în urmă cu patru ani, a fost cea drastică majorare din Uniunea Europeană. Doar Ungaria s-a încumentat să crească atât de abrupt TVA: de la 20 la 25% în 2009 şi la 27% în 2011.

Pe fondul crizei, ale cărei repercusiuni au fost, printre altele, prăbuşirea veniturilor bugetare, majoritatea statelor europene au recurs la majorarea TVA: 17 ţări au optat pentru această măsură. Cele mai multe au adăugat 2-3 puncte procentuale. În afară de Ungaria şi România, doar Spania a mai majorat TVA cu 5 pp.

Pe de altă parte, aproape toate statele UE – mai puţin Danemarca, Bulgaria, Irlanda, Lituania, Slovacia – au cote reduse de TVA la unele alimente. În schimb, câteva ţări, cum sunt Olanda, Austria, Luxemburg, aplică exclusiv cote reduse la alimente.