Aparitia focarelor de gripa aviara, in toamna anului trecut, a dinamizat vanzarile de vaccinuri antigripale pe piata autohtona. Producatorii isi maresc capacitatile, iar farmacistii fac deja listele pentru stocuri mult mai mari decat anul trecut. Noi produse vor fi lansate pe piata, pentru ca, pana la urma, privita dintr-un alt unghi, gripa este o afacere.

In urma cu doi-trei ani, cabinetele medicale erau asaltate, in anotimpul ploios, mai ales de batrani, copii si persoane cu boli cronice, veniti sa se vaccineze impotriva gripei. Insa gainile bolnave de gripa aviara de la Ceamurlia au schimbat, in octombrie anul trecut, datele problemei. De teama de a nu se infecta cu virusul H5N1, romanii, in special cei care locuiau sau au trecut prin zonele in care existau focare de gripa aviara, au navalit in farmacii si policlinici, pentru vaccinul antigripal.
Este deja binecunoscut faptul ca cineva poate lua gripa aviara nu doar direct, de la pasari, ci si de la o alta persoana infectata cu acest virus, dar cu o singura “conditie”. si anume, ca primul sa aiba gripa obisnuita. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti, spune ca in toamna lui 2004 s-au vandut la nivel national circa 800.000 de vaccinuri antigripale, volum intr-o crestere moderata fata de anul anterior. “In octombrie – decembrie 2005, insa, s-au vandut in tara aproximativ 1,5 milioane de vaccinuri, aproape dublu, deci, fata de perioada similara a anului precedent. Unul dintre cele mai importante motive ale evolutiei spectaculoase a vanzarilor a fost aparitia gripei aviare”, completeaza el. Directorul de la “Matei Bals” sustine ca valoarea unui vaccin vandut a fluctuat intre 20 si 25 de lei, deci mai mult de 5,5 euro pe vaccin. Prin urmare, vanzarile de vaccinuri antigripale s-au ridicat la peste 8,2 milioane de euro, cu peste 3,8 milioane de euro mai mult decat in 2004, an in care in Romania nu se stia nimic de gripa aviara. Motiv pentru care, producatorii de vaccinuri, importatorii si farmaciile s-au confruntat cu cererea crescuta pentru aceasta gama de produse. Prin farmaciile din lantul Help Net, de exemplu, s-au vandut in intervalul septembrie-decembrie 16.700 de vaccinuri antigripale, fata de 4.600 de unitati, comercializate in perioada similara a lui 2004. “Valoric, vanzarile au crescut, comparativ cu 2004, cu 345%”, confirma Isabelle Iacob, director general la Help Net.
Dar vanzarile de vaccinuri au crescut anul trecut nu numai la farmacii. Singurul producator local, Institutul Cantacuzino din Bucuresti, a vandut anul trecut 500.000 de doze de vaccin antigripal, cu 25% mai mult decat in 2004. La Cantacuzino, productia de vaccinuri incepe in fiecare an la 1 februarie si se incheie la 1 septembrie. De aceea, gripa aviara, aparuta prin octombrie, n-a influentat foarte mult vanzarile institutului. Ceea ce nu se va intampla anul acesta, pentru ca la Cantacuzino se pregateste, practic, dublarea capacitatii de productie a vaccinurilor antigripale. “Acum putem realiza 700.000-800.000 de doze anual, dar vom spori capacitatea pana la 1,5 milioane de doze”, spune Dorel Lucian Radu, directorul general al Institutului Cantacuzino. El sustine ca institutul pe care-l conduce nu exclude o eventuala tentativa de a produce si un vaccin contra gripei aviare, daca ar exista finantare pentru asta. “De 85 de ani, institutul a avut grija de populatia tarii. Toate vaccinurile de pe piata romaneasca de pana in 1989 au fost produse la noi”, adauga Radu.


Pana atunci, insa, nu exista prea multe alternative. Cel mai cunoscut medicament antiviral ramane, deocamdata, Tamiflu, produs de compania Roche, prezent si pe piata din Romania. “In octombrie 2005, la aparitia focarelor de gripa aviara din Romania, vanzarile de Tamiflu au crescut de circa cinci ori fata de octombrie 2004”, afirma Dan Zamonea, director general la Roche Romania. Fapt confirmat si de vanzarile de Tamiflu din farmaciile Help Net, de exemplu. Daca in toamna lui 2004 lantul a vandut 30 de unitati de Tamiflu, anul trecut s-au comercializat 1.300 de astfel de produse. “Valoarea vanzarilor de Tamiflu in septembrie-decembrie 2004 s-a ridicat la 1.800 de lei, iar in 2005, in aceeasi perioada, aceasta a crescut la 76.500 de lei”, spune Isabelle Iacob.


Un alt jucator international, GlaxoSmithKline, pe langa vaccinul antigripal clasic, produce si un alt medicament antiviral, care nu este deocamdata comercializat la noi. Amelia Dinu, business unit manager programe & injectabile in cadrul companiei, a anuntat ca produsul antigripal va ajunge in acest an si in Romania. Probabil ca pe langa acesta vor mai intra si altele pe piata, pentru ca perspectivele de crestere sunt spectaculoase in acest an. “tinand cont de ultimele evenimente legate de inmultirea focarelor de gripa aviara, dar si de posibilitatea aparitiei unei pandemii de gripa umana, anul acesta se estimeaza ca se vor vinde in Romania circa cinci milioane de vaccinuri antigripale”, prognozeaza doctorul Streinu Cercel de la “Matei Bals”. In concluzie, frica de stranutul aviar inseamna venituri “sanatoase”, de peste 25 de milioane de euro.

345%

Este nivelul cu care au crescut vanzarile de vaccin antigripal realizate prin lantul de farmacii Help Net in toamna anului trecut. Valoric, s-au incasat peste 316.000 RON, fata de 71.000 RON in 2004.