I-a venit rândul lui Biden. Trump, al cărui slogan de șapcă de baseball a fost „Facem America măreață din nou”, a făcut tot posibilul pentru a realiza fix opusul. America lui Trump are una dintre cele mai ridicate rate de infectare cu coronavirus din lume, și-a deteriorat relațiile cu UE, a pornit un război comercial cu China și vede cum i se disipează influența în Orientul Mijlociu, susține haaretz.com
Asta i-a lăsat Trump lui Biden pe birou, iar cel din urmă va avea nevoie de tot ajutorul pe care-l poate primi pentru a face ordine pe el.
I-a venit rândul lui Biden
Trump a lăsat totuși în urmă și o rază de lumină: normalizarea relațiilor dintre Israel și patru state arabe, mediată de el. E o realizare incredibilă care ar fi putut necesita mulți ani dacă Trump n-ar fi presat pentru ea și n-ar fi susținut-o.
Dacă victoria lui Biden în noiembrie a fost percepută de cea mai mare parte a lumii drept o adiere proaspătă de rațiune și umanitate, guvernul israelian și premierul Benjamin Netanyahu au fost cuprinși de jale și teamă. După un președinte care a adoptat cu entuziasm orice capriciu al lui Netanyahu, și-a rupt legăturile cu palestinienii, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și Înălțimile Golan drept parte a teritoriului lui suveran – ba chiar a dat și undă verde, fie ea și intermitentă, anexării teritoriilor [palestiniene ocupate – n.trad.] -, acum urmează un președinte american cu vederi extrem de diferite. Biden vede coloniile ca pe un obstacol în calea păcii și ca pe o violare a dreptului internațional, crede în soluția celor două state și se opune încălcării drepturilor omului.
Examenul Israelului va avea loc pe 23 martie
Acesta e motivul pentru care accederea lui Biden la președinție ar trebui să-l satisfacă pe oricare israelian iubitor de pace cu o viziune liberală despre lume. Însă oricare israelian, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, care se așteaptă ca vreo administrație americană să scoată din foc castanele Israelului în locul lui e condamnat la dezamăgire.
Biden este președintele SUA și un prieten al Israelului, însă nu el alege ori formează guvernul Israelului. El nu și-a prezentat încă strategia pentru Orientul Mijlociu și, în special, politica în privința conflictului israeliano-palestinian. Dacă Israelul dorește ajutorul lui pentru progresul procesului de pace, el va trebui mai întâi să probeze că e pregătit să accepte un astfel de ajutor.
Examenul Israelului va avea loc pe 23 martie [data următoarelor alegeri generale – n.trad.]. El va stabili dacă Israelul merită să aibă în Casa Albă un aliat care-l poate ajuta să iasă din dezastrul pe care singur și l-a pricinuit – sau dacă Israelul își va continua marșul spre prăpastie.