Habarniștii care au ajuns vedete TV

Simona Ionescu

SURSA FOTO: Capital

Ați sesizat că în această campanie electorală (dar și în cele anterioare) cele mai multe clipuri cu politicieni, difuzate pe tv sau TikTok, sunt făcute pe muzica maneliștilor? Versurile lor puse pe imagini îi fac pe români să râdă și ratează mesajul. Nici nu cred că-i interesează prea mult. De peste trei decenii sunt scufundați în manipularea „toți sunt la fel, niște hoți”.

Sunt însă și foarte mulți dintre concetățeni care i-au simțit pe habarniștii din politică. Acești români vor îngroșa rândurile absenților de la vot.

„Toate diamantele” sau „Vine Șoșoaca să distrugă cloaca!”

Locul lui Floricica Dansatoarea a fost luat de „amazoanele” șoșociste. Mai sexy, mai cu aplomb electoral. Au făcut maneaua praf și, ca efect, pe senatoarea care a deșelat calul pentru 5% procent la europarlamentare.

„Toate diamantele”, maneaua care a ilustrat toate filmările cu vilele și călătoriile președintelui Iohannis, se pare că a avut cel mai mare impact la alegători. Nu numai că se potrivea, dar banii publici și cheltuirea lor enervează cel mai rău. Imaginați-vă că ar fi răsunat un vals pe lângă cele trei găuri de pe terenul de golf. Murea lumea! S-ar fi prăpădit de râs și dacă se apela la „Vine Șoșoaca să distrugă cloaca!”. Așa că s-a mai bifat o aroganță a lui Iohannis, pe ultima sută de metri. „Am norocul scris în frunte”, cântă manelistul, ca să ne amintească de celebra replica „Ghinion!”.

Aceasta e partea colorată a campanie electorale. Românii informați și cu apetență pentru a înțelege ce au făcut și fac politicienii pentru țara asta plecată pe tobogan, fie nu vor merge la vot, fie vor vota partidele și pe reprezentanții lor care simt că le-au îmbunătățit viața cât de cât.

Oferta politicienilor e un dezastru

Mai este puțin până când se deschid urnele. N-am aflat mai nimic despre ce viziuni politice și constituționale au candidații care vor scaunul lui Iohannis. PNL și PSD și le-au exprimat prin fapte și discursuri fiindcă au fost la guvernare. Dar era și este loc de mai bine. Mult loc, deoarece, după cum zic unii dintre liberali și pesediști, sunt în prag de divorț. Vom vedea, la acest punct suntem încă într-o nebuloasă.

Prin studiourile tv se plimbă însă mulți politicieni habarniști. Își dau cu părerea despre orice și constatăm că au multe goluri în a ști ce înseamnă administrația, legile (le știu doar pe alea cu penalii, DNA, tunurile din afaceri), rolul instituțiilor care activează în Ministerul de Interne sau în Ministerul Sănătății.

Din discursurile lor lipsesc strategiile de dezvoltare a țării pentru următorii 5 ani, nu ne-au prezentat nicio viziune. N-au discurs și nici interes să ofere electoratului altceva decât povești și acțiuni sociale, menite a cuceri mai degrabă pătura care ascultă manele, face grătarul noaptea, bea bere și râgâie sub cerul înstelat.

Desigur, nu generalizez. Însă sunt prea mulți habarniști care se prezintă la emisiuni doar ca să devină vedete tv, să-i salute lumea pe stradă și să pară eroul familiei la întâlnirile cu neamurile din weekend. Prea mult populism electoral în această perioadă! Și prea multă enervare că suntem luați chiar toți de proști.

Nicușor cu părul creț, prins cu legea neștiută. A obținut însă o favoare

Despre ce s-a întâmplat la Piața Unirii pe motiv de planșeul erodat știe o Românie întreagă. Primarul general Nicușor Dan a invocat des legea în acea zi. Acuza Poliția Națională fiindcă nu a intervenit în scandal și să-i ia de guler pe polițiștii locali de la Sectorul 4, puși acolo să asigure ordinea pe șantierul deschis în baza autorizațiilor primarilor sectoarelor 3 și 4.

Ofițerii de la Poliția Municipiului București i-au cerut primarului general documentele pentru a le studia și compara cu cele depuse de primarul Sectorului 4 Daniel Băluță și pentru a stabili cine are competența legală să deschidă un dosar de cercetare. Nicușor Dan a acuzat Poliția Națională că „a dispărut cu documentele”. Să nu știe, la experiența lui, că acei polițiști nu pot lua nicio măsură legală pe genunchi, fără să investigheze. Nu exista plângere penală, ba mai mult, problema în sine reprezintă un litigiu civil asupra căruia trebuie să se pronunțe o instanță. Cum e atunci cu legea? Să nu știe șeful Bucureștiului că Jandarmeria era acolo, ca la orice miting sau protest spontan, ca să păstreze ordinea și să intervină doar când e cazul?

A doua zi după imensul scandal, primarul Nicușor Dan explica într-un mesaj transmis în emisiunea Ancăi Alexandrescu că el și juriștii lui vor analiza documentele depuse de primarul Daniel Băluță. Deci documentele cu avize de la care a pornit scandalul erau verificate și analizate abia după bătălia cu escavatoare.

Până la urmă, s-a căzut la pace, toți cei trei primari angrenați în îndepărtarea pericolului de la Unirii s-au retras în birouri. Nici nu mai aveau ce mișcare să facă deoarece prefectul Capitalei a atacat decizia primarului general în contencios administrativ. Nicușor Dan însă a forțat, a făcut o primă mișcare politică și a obținut promisiunea unui referendum: vrea să dea numai el avizele de construcție în București.

Salvarea vine de la Opoziție?

Nu suntem fruntași nici pe palierul care, se zice, este ocupat de Opoziție. Adică de George Simion, Elena Lasconi și Diana Șoșoacă. Pe liderul AUR sondajele îl dau candidatul de la prezidențiale care intră în turul doi, la bătaie cu Marcel Ciolacu. Habarnismul din planul lui politic, prezentat în această vară pe panouri imense, cred însă că îl va costa.

La fel ca și pe neantrenata Elenei Lasconi, care a dat măsura neștiinței sale despre politica externă, conflictul cu Ucraina, rolul Armatei și al NATO și un pic-pic-pic despre politica economică pe care s-o revigoreze împreună cu Guvernul. S-a exprimat tot la televizor, în interviuri domoale.

Îi suflu eu, ca jurnalist, că văd că are consilieri slabi. Ea trebuia să spună românilor scurt: Statul, sub vegherea președintelui României, trebuie să asigure câteva servicii importante: siguranța națională (inclusiv suveranitatea), educația, sănătatea, apărarea și actul de justiție. Și să apere Constituția.

Pentru mine și pentru alții nu e de ajuns să știu „visul românesc” al primăriței Elena Lasconi: „Sufletul unei naţii, viitorul unei generaţii”.