O firmă de consultanţă implicată în campania electorală a democratului Joe Biden a fost ţinta unor hackeri, iar compania Microsoft susţine că aceştia ar fi susţinuţi de către autorităţile din Rusia.
O firmă de consultanţă care lucrează pentru campania lui Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a fost ţinta unor hackeri, iar specialişti Microsoft spun că aceştia ar fi susţinuţi de Rusia, au declarat joi pentru Reuters trei surse apropiate dosarului.
Vizat de hackeri în ultimele două luni a fost personalul SKDKnickerbocker, o firmă de consultanţă politică având sediul la Washington, care lucrează cu responsabili democraţi, au precizat sursele respective.
O sursă apropiată SKDKnickerbocker a declarat că, din fericire, atacatorii nu au putut să pătrundă în reţeaua informatică a firmei: “Este bine protejată, nu a existat nicio breşă.”
Hilary Rosen, vicepreşedinta SKDKnickerbocker, nu a dorit să ofere vreun comentariu pe această temă. De asemenea, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden nu a răspuns la solicitările de a comenta dezvăluirile.
De mai multe luni, agenţiile de informaţii din Statele Unite avertizează că hackeri susţinuţi de state ar putea încerca să interfereze în alegerile din noiembrie în SUA, în care se vor confrunta republicanul Donald Trump, actualul preşedinte al SUA, şi candidatul democrat Joe Biden, scrie Agerpres.
Investigaţii coordonate de procurorul special Robert Mueller şi Comisia pentru Serviciile de Informaţii din Senat au ajuns la concluzia că a existat o ingerinţă a Rusiei în campania electorală americană din 2016. Procurorul Mueller a avertizat că Moscova se implică din nou în actuala campanie electorală.
Reacţia Moscovei nu s-a lăsat mult aşteptată. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat joi că informaţiile potrivit cărora hackeri ruşi susţinuţi de Moscova au vizat una din principalele firme de consiliere a echipei de campanie a candidatului democrat Joe Biden sunt un “nonsens”, potrivit Reuters.
Vaccinul împotriva COVID-19 a băgat în alertă serviciile de informaţii
În altă ordine de idei, războaiele serviciilor de informații pe tema cercetărilor legate de vaccin s-au intensificat, iar China și Rusia și-au sporit eforturile încercând să fure experiențele americane din institutele de cercetări și din cadrul unor companii, scrie The New York Times.
Pirateria serviciilor chineze de informații s-a intensificat în privința subtilizării unor date legate de vaccin, așa că ele au căutat ceea ce, în opinia lor, ar fi fost niște ținte ușor de atins.
În loc să urmărească pur și simplu niște companii farmaceutice, ei au lansat manevre digitale de depistare la Universitatea din Carolina de Nord și la alte universități care făceau experiențe dintre cele mai avansate.
Nu era vorba doar despre niște spioni „la lucru”: cel mai important serviciu de informații din Rusia, SVR, urmărea rețele de cercetare în domeniul vaccinurilor din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, iar aceste operațiuni de spionaj au fost depistate pentru prima oară de un birou britanic de informații care ținea sub observație cablurile din fibră optică.
Și Iranul și-a intensificat tentativele de a subtiliza informații cu privire la cercetările legate de vaccin, iar Statele Unite și-au sporit și ele propriile eforturi pentru a detecta spionajul adversarilor și pentru a-și consolida apărarea.