Probe recente arată că în spatele atacului informatic asupra Fondului Monetar Internațional din luna mai stau spionii cibernetici chinezi, potrivit un unor surse apropiate investigației citate de Bloomberg.
După câteva săptămâni de cercetări, specialiștii au dovezi care incriminează China, între care o analiză a metodei de atac și urmele electronice lăsate de hackeri după furtul a numeroase documente din computerele FMI. Atacul multi-stratificat, ce a folosit și servere din SUA, s-a încheiat pe 31 mai, spun sursele.
Concluziile investigatorilor reprezintă un test important pentru noul șef al FMI, Christine Lagarde, care tocmai l-a numit în poziția de director adjunct pe economistul chinez Zhu Min, tocmai pentru a mări participarea Chinei în fond. ”Sunt câteva semne de întrebare cu privire la rolul pe care China vrea să-l joace în sistemul economic global și rolul pe care îl poate juca, dacă avem în vedere comportamentul acestei țări”, a spus Fred Bergsten,de la Peterson Institute for International Economics din Washington.
Persoane familiare cu incidentul au spus că hackerii au reușit să descarce cantități impresionante de documente din zeci de computere FMI, infectând rețeaua cu un sofisticat soft de spionaj, descărcat inițial într-un computer de unul dintre angajați.FMI n-a facut precizări cu privire la atacatori sau la importanța documentelor dispărute.
Atacul asupra FMI s-a suprapus cu o perioadă în care China își întețise puternic lobby-ul pe lângă fond, pentru a obține mai multă influență. Wao Baodong, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei de la Washington a replicat că ”oricine spune cu bună știință asemenea lucruri despre China este iresponsabil”.