Cu toate acestea, Mark Haefele a adăugat că va fi dificil pentru bursele mondiale să repete câştigurile de două cifre din acest an, apreciind că anul viitor va fi înregistrată o creştere cuprinsă între 5% şi 10%. 

Indicele MSCI World, care urmăreşte evoluţia acţiunilor în 47 de ţări, a crescut cu 17% de la începutul anului, graţie accelerării creşterii economice politicilor monetare relaxante şi creşterii rezultatelor companiilor. Cei trei principali indici bursieri din SUA, S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq Composite, precum şi indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 au atins recent maxime istorice în timp ce indicele bursei japoneze, Nikkei 225 a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 26 de ani. 

"Există foarte multe discuţii dacă suntem sau nu într-o bulă speculativă pe piaţa acţiunilor. Nu cred că este cazul din mai multe motive. Creşterea relativ slabă a economiei mondiale şi nivelul relativ scăzut al dobânzilor pot persista pentru o anumită perioadă şi în contextul unei creşteri graduale a acţiunilor pot avea performanţe performanţe destul de bune", a spus Mark Haefele. 

Potrivit lui Haefele, câştigurile solide înregistrate de acţiunile din sectorul tehnologiei în trimestrul al treilea sunt un semn că tendinţa de creştere ar putea continua pentru o anumită perioadă. Însă performanţele solide înregistrate la nivel general de pieţele de acţiuni înseamnă că o parte din beneficiile viitoare au fost deja luate în calcul. "Va fi foarte greu să avem creşteri de două cifre ale indicilor", a spus Haefele, adăugând că orice creştere bruscă a inflaţiei care ar forţa Rezerva Federală americană şi alte bănci centrale să majoreze dobânzile constituie principalul factor de risc la adresa previziunilor sale privind o creştere de o cifră a cotaţiilor acţiunilor în 2018. 

AGERPRES