Guvernul de Acord Național de la Tripoli, adică administrația Sarraj, care și-a asigurat dominația în Libia cu ajutorul Turciei, este considerat un guvern legitim de către comunitatea internațională.

În schimb, numeroase țări sunt dispuse să acorde sprijin forțelor generalului Haftar. Printre acestea, Rusia, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Franța. În particular, SUA au reacționat față de decizia Rusiei de a trimite avioane de luptă lui Haftar, dând impresia că îl susțin pe Sarraj, însă acest lucru nu înseamnă că nu au contacte cu Haftar.

Instrucție militară în Uniunea Sovietică

Adică SUA nu și-au întrerupt legătură cu Haftar, pe care în trecut îl foloseau în mod direct, și care în prezent a devenit omul Rusiei sau războinicul-împuternicit al Rusiei în Libia. Din acest motiv, întrebarea care complică și mai mult situația deja încurcată din Libia este următoarea:

Haftar, care a primit o instrucție militară în Uniunea Sovietică înainte de prăbușire și apoi a trecut în tabăra SUA, furnizând servicii pentru CIA, al cui om este acum în realitate? Al Rusiei, care îi oferă arme și luptători, sau al serviciului american de informații CIA?

Răspunsul îl dă fostul director adjunct al MIT (Serviciul Turc de Informații – n.red.), Cevat Öneş:

Omul Rusiei

„Acesta este categoric omul Rusiei, nu îi putem spune omul CIA. La un moment dat s-a dus în SUA, a fost instruit de CIA, a intrat sub controlul CIA, nu există nicio îndoială în acest sens.

Acum este implicat într-o luptă pentru putere în Libia și în această luptă există părți precum Europa, America, Rusia, Israel. Există forțe de la care primește sprijin și în cadrul acestor părți implicate, din acest punct de vedere trebuie să privim.

În funcție de forțele de la care primește sprijin, poate fi din Rusia, poate fi din America…”, a explicat Cevat Öneş pentru milliyet.com.tr.

Avioane pentru general

Fostul adjunct al MIT a dezvoltat:

„Nici Rusia, nici SUA nu îi sunt străine lui Haftar. Însă acum, în ceea ce privește Libia, SUA și Rusia se situează pe fronturi antagonice și din această perspectivă, atât Rusia cât și SUA își fac socoteli în legătură cu viitorul Libiei.

SUA nu își doresc evoluții care să ducă la extinderea controlului Rusiei în Libia. Mai ales după ce Rusia i-a trimis lui Haftar avioane din Siria, vedem că SUA încearcă să se implice mai mult și că fac tot posibilul pentru a controla ajutoarele rusești”.

Cevat Öneş a arătat că nu se pune problema ca SUA ori Rusia să aibă încredere în unul sau altul dintre cei doi adversari:

Joc duplicitar

„Nu este o problemă de încredere. Sarraj și Haftar se numără printre forțele care luptă acum pentru a controla Libia. Atât SUA cât și Rusia vor să se folosească de aceste forțe.

Și unele țări europene vor să își modeleze politice în funcție de evoluții. Haftar este mai puternic din punct de vedere al armelor și al petrolului, guvernul de la Tripoli este în schimb o structură recunoscută de Națiunile Unite.

Din momentul în care Sarraj a început să fie sprijinit de către Turcia, șansele ca guvernul Sarraj să fie dat jos s-au diminuat și în Libia a început o nouă perioadă”.

Deci Haftar are legături și cu CIA și cu Rusia. Öneş continuă:

„Și SUA joacă duplicitar, nu se poate spune că îl sprijină deplin pe Sarraj sau pe Haftar. Joacă duplicitar într-un mod echilibrat. Și Rusia, deși se știe că se află în spatele lui Haftar, nu îl neglijează nici pe Sarraj, nu și-a încetat legăturile cu acesta.

Noi tentative din partea Moscovei

Se pare că în acest joc, doar Turcia i-a oferit sprijinul covârșitor lui Sarraj și a oprit înaintarea lui Haftar.

Rusia, care îl susține pe Haftar, face noi tentative. Este posibil ca subiectul Haftar să fie retras din joc însă în locul lui poate veni altcineva”.

Ambele super-puteri vor să dețină controlul în Libia, ceea ce la face să joace duplicitar, susține fostul director adjunct al Serviciului Turc de Informații:

„În contextul actual, nici Rusia și nici SUA nu sunt în mod deschis împotriva lui Haftar. Vor să își păstreze imparțialitatea și față de Tripoli și față de Tobruk, adică și față de Haftar și față de administrația Sarraj.

Numai că după cum se vede în acest moment, Rusia pare că vrea să îl sprijine mai mult pe Haftar”.