Cand in Cehia si Polonia investitiile incep sa devina scumpe, interesul investitorilor straini pentru Romania promite sa creasca. Olandezii au venit printre primii. Prezenti in sectorul financiar, in constructii, in agricultura, ei conduc in topul investitiilor realizate din 90 incoace – de aproape un miliard de euro.
Guvernul olandez a alocat milioane de guldeni pentru proiecte in Romania, in special prin PSO – Programul de Cooperare cu Europa Centrala si de Est. Printr-o astfel de finantare (PSO) a fost creat, de exemplu, primul grup de initiativa al agricultorilor autorizati in productia de cartofi de samanta – DCS Bracov si s-au facut primii pasi pentru asigurarea calitatii cartofilor de samanta. „Crearea unui sistem independent de certificare a produselor a fost primul aspect vizat de program. A doua componenta consta in suport pentru producatorii locali, pentru imbunatatirea calitatii”, spune Sjoerd Bakker, manager de program pentru proiectul Dezvoltarea sectorului de cartofi de samanta in Brasov si Covasna. Proiectul este derulat de Agriment International B.V. A fost initiat in 1999 si are un buget de 1,95 milioane guldeni (885 mii euro).
Eva Maria Rizea, presedinta DCS Bracov, spune ca prin aceasta colaborare li s-a permis „agricultorilor romani accesul la tehnologii moderne, absolut necesare, dar altfel, inaccesibile”. In plus, „am beneficiat de scutire de taxe vamale si TVA la achizitii, printr-un protocol incheiat cu Guvernul roman”, adauga Romulus Oprea, membru, director vanzare Agrico Holland.
Pentru a participa la PSO, procedura implica legaturi de afaceri. Procedura peresupune o aplicatie facuta de firmele olandeze in parteneriat cu cele romanesti. „PSO este unul dintre cele mai importante programe de finantare pentru Europa Centrala si de Est si vizeaza in principal domeniile: agricultura, industrie, conversie, tehnologie, transport, protectia mediului”, spune Ciprian Nanu, director al Business Development Group – BDG – firma specializata in dezvoltarea cooperarii economice cu Olanda.
Cum faci afaceri cu firmele olandeze
„Prima regula: inainte de a te gandi la finantare, gaseste parteneri olandezi si dezvolta o relatie stabila de afaceri!”, recomanda Ciprian Nanu. Cum ii cauti? Fie direct, prin contacte personale, fie apeland la o organizatie specializata.
Mai intai pregateste-te tu insuti: ce iti doresti sa faci? Ce stii despre piata olandeza? Dar despre industriile specifice? Cauta cataloage si surse din Regatul Tarilor de Jos. Iata cateva sugestii: www.fenedex.nl, www.romorange.ro, www.hollandexports.nl. Adresa www.senter.nl poate fi de asemenea utila – Senter este Agentia Ministerului Afacerilor Economice al Regatului Tarilor de Jos, care se ocupa de promovarea comertului.
Timisul a fost in fierbere, inaintea vizitei reginei. S-ar parea ca, aflati mai aproape de frontiera de vest, oamenii de afaceri privesc mai departe de granita. Pentru prima oara, s-a organizat in Timisoara, un seminar despre „Cum sa faci afaceri cu companiile olandeze”, de catre Agentia de Dezvoltare Regionala V Timisoara, BDG si Camera de comert.
Lucrurile se misca in aceasta regiune, iar Haga a simtit acest potential si a venit cu un mesaj surprinzator de clar pentru diplomatie, exprimat de Excelenta sa, Pieter Jan Wolthers ambasadorul la Bucuresti. „Regiunea de vest are o importanta tot mai mare din punct de vedere economic. Exista un puternic interes al companiilor olandeze in aceasta regiune.”
Exemple de finantari PSO In Romania:
· Crearea unei infrastructuri pentru agricultura organica in Romania si promovarea comertului cu Olanda, 1 mil. NLG – 450 mii euro, coordonator Agriment International.
· Fond de Investitii pentru IMM – dezvoltarea economiei de piata prin cresterea oportunitatilor de investitii pentru IMM, 1,95 mil. NLG, coordonator Larive B.V., Zeist
· Consolidarea agriculturii in sectorul Ilfov, 2,48 mil. NLG, coordonator Koepon Consultants BV, Garnwerd
· Reducerea emisiilor in Romania, 999 mii NLG, coordonator: Van Sommeren & Partners B.V
Sursa: Senter Olanda
Programele olandeze
Afaceri romanesti cu experti din Vest. Peste 50 de patroni romani invata in fiecare an cum sa isi gestioneze afacerile in stil occidental, prin programul Netherlands Mangement Cooperation Programme – NMCP-PUM. Finantata de guvernul olandez, organizatia de consultanta NMCP desemneaza experti din Olanda, pentru a asista companiile in 80 de tari, inclusiv Romania. Are in baza de date peste 3.000 de specialisti. In Romania, programul activeaza din 1992, cu peste 50 de proiecte anual. Exista sase reprezentanti locali in Timisoara, Bacau, Cluj-Napoca, Constanta, Tg. Mures si Bucuresti.
Ce ofera programul?
– consultanta gratuita pentru firmele mici si mijlocii, cu cel putin 20 de angajati. Cei care au beneficiat de consultanta mai pot solicita:
– cursuri de specializare in Olanda pentru angajatii lor;
– parteneriat intre firmele romanesti si cele olandeze – oportunitatea gasirii
unor parteneri de afaceri in Olanda, prin intermediul programului Business Link.
Cui se adreseaza NMCP?
– firmelor mici si mijlocii cu capital majoritar romanesc, care nu sunt sucursalele unor multinationale si cu perspective pe piata locala.
Costuri suportate de asistenta olandeza
Integral, costurile de transport, asigurare si alte costuri necesare trimiterii unui expert.
Costuri suportate de beneficiarul roman
Cheltuielile pentru cazare si masa ale expertilor olandezi – la nivel decent, nu lux (posibil si in apartamente) si transportul local in perioada asistentei.
Conditie: managerii sa stie engleza sau sa aiba traducator.
Cum solicitati asistenta NMCP
– se va completa un formular aplicativ prin care se solicita asistenta. Acesta poate fi procurat de la sediul BDG sau poate fi solicitat prin fax, e-mail. Data fiind colaborarea cu Camerele de Comert, pot fi contactate si acestea, la nivel de judet.
– Completat in limba engleza, formularul se va transmite prin fax, e-mail sau posta la biroul BDG. Acesta evalueaza cererea firmei solicitante si, daca o considera eligibila, trimite formularul biroului NMCP de la Haga care va selecta, din baza de date, un expert avand experienta si cunostintele necesare. In maximum doua luni de la depunerea cererii, firma solicitanta va primi un raspuns prin intermediul reprezentantului local.
Reprezentanta pentru Muntenia a programului olandez este Business Development Group (BDG) – o firma 100% romaneasca. BDG face selectia firmelor eligibile si organizeaza misiunile expertilor olandezi la firmele beneficiare. Contact: Oficiul Postal 39- Casuta F17, Bucuresti, fax: 01- 210.4377;
e-mail:bdg@dial.kappa.ro.
Burse de studii pentru manageri
Anul acesta a debutat un program de training pentru managerii romani, in Olanda – Netherlands Study and Traineeship Programme for Romanian Managers.
Selectia: Managerii romani vor fi propusi de catre companiile olandeze. Pentru aceasta, se pleaca de la premisele unor contacte de afaceri preliminare.
Dupa selectie, managerii urmeaza doua saptamani de training in scolile de afaceri olandeze, trei saptamani si jumatate practica intr-o companie olandeza, plus inca trei zile de feed-back. Aplicantii vor avea, preferabil, intre 25 si 40 ani. Vor fi absolventi de facultate sau colegiu si trei-cinci ani experienta in management. Selectia candidatilor se face, de regula, in perioada iulie – octombrie.
Detalii: Confederation of Netherlands Industry and Employers VNO-NCW,
e-mail beelen@vno-ncw.nl,
tel +31 (0)0.349.04.71.
Multumim Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Senter Olanda, FMO Olanda, BDG, pentru materialele informative.