Clubul a realizat în 2015 (ultimul an pentru care există date pe site-ul Ministerului Finanțelor) o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro și un profit de 1,25 milioane de euro. O eventuală calificare în grupele Ligii Campionilor ar fi o adevărată lovitură, pentru că practic ar tripla veniturile. Conform site-ului UEFA, pentru ediția anterioară, 2016-2017, alocația de participare în această fază a fost de 12,7 milioane de euro.
Ultima „campioană exotică” putem spune că a fost Unirea Urziceni, o echipă fără palmares și fără o finanțare solidă, care a câștigat titlul în 2009. În acel an, Gheorghe Hagi abia își înființa clubul!
Trei ani mai târziu, Viitorul promova în prima ligă, dar nimeni nu îi dădea șanse de a accede prea curând în sferele înalte ale clasamentului. Lotul era compus în majoritate din fotbaliști tineri, lipsiți de experiența duelurilor tari. La capătul primei ediții disputată în Liga 1, echipa a fost acuzată că a scăpat de la retrigradare cu „ajutor” de la Steaua, pe care a învins-o la ea acasă cu 5-2.
După alți trei ani, Viitorul câștigă campionatul chiar în dauna FCSB, urmașa Stelei, clasată pe locul 2, care a și anunțat că va contesta rezultatul la TAS, pe motivul criteriului prin care se acordă punctajul.
Cert e că proiectul lui Hagi (care a continuat să meargă pe mâna jucătorilor tineri) începe să dea roade. După ce anul trecut a jucat în preliminariile Europa League, Viitorul se pregătește acum să atace Liga Campionilor, competiția unde va evolua, de asemenea, în preliminarii.
Pe de altă parte, anul trecut, Astra Giurgiu a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal suma de 3,5 milioane de euro pentru că a câștigat campionatul României, potrivit Prosport.ro. Probabil o sumă similară îi va reveni Viitorului Constanța anul acesta.
Potrivit Top 300 Capital, unde ocupă locul 274, proprietarul clubului, Gheorghe Hagi, are o avere estimată la 21-22 milioane de euro (aproximativ dublu față de suma încasată în cazul calificării în grupe). Hagi derulează afaceri și în turism (deține complexul hotelier Iaki din Mamaia), dar banii i-au venit în special din fotbal. De-a lungul carierei, a evoluat la echipe ca Real Madrid, Barcelona, Galatasaray și și-a legat numele de cea mai mare performanță a echipei naționale a României, calificare în sferturile de finală ale Campionatului Mondial 1994.
Citiți și:
‘Campionul’ Hagi nu se află în Top 3 al celor mai bogați patroni din fotbal