Preţul energiei pentru consumatorii casnici ar putea creşte de la 1 aprilie, ca urmare a preţurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie ANRE nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor, a declarat, pentru AGERPRES, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivelul dublu faţă de cel din primele zile ale anului.
"Trebuie să vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decât efectele negative pentru ianuarie şi toţi operatorii pot face asta. Depinde de evoluţia preţului pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.) în următoarele săptămâni şi în următoarea lună, dar cu siguranţă ANRE va trebui să revizuiască evoluţia preţului la 1 aprilie. În februarie şi martie am putea avea evoluţii care să contrabalanseze, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil 100%. Deci, dacă ANRE nu reacţionează, există un risc şi mai mare să existe o creştere de preţ pentru consumatorii reglementaţi. Nu este scopul nostru să ajungem la o creştere de preţ, scopul nostru este să avem reglementări corecte, iar consumatorii să aibă electricitate la preţul corect. Este evident că ANRE trebuie să intervină", a spus Hajdinjak.
El a explicat că preţurile 'au luat-o razna pe bursă' din cauza unor evenimente în cascadă. Pe fondul unei creşteri a preţurilor în regiune, ca urmare a temperaturilor scăzute, unele mari companii de trading au intrat în insolvenţă, nu au mai avut bani, din cauză că băncile au avut politici mai restrictive de creditare pentru acest tip de companii.
"Nu a fost niciun moment un deficit de energie în piaţă. Ceea ce s-a întâmplat a fost că, după ce aceste companii au intrat în faliment, electricitatea de care a fost nevoie a fost ofertată doar pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi pe Piaţa de Echilibrare şi nu pe platformele normale ale bursei, ceea ce nu este normal. Am avut mai mult de 50% din electricitate pe PZU şi pe Piaţa de Echilibrare. Desigur, a trebuit să reacţionăm şi a trebuit să cumpărăm energie de pe PZU, ca urmare a unei carenţe în reglementare, care trebuie rezolvată", spune şeful E.ON România.
El a subliniat faptul că poate apărea oricând, din nou, o astfel de situaţie, în care un trader să intre în insolvenţă şi să declanşeze astfel de efecte.
"Nu putem rezolva aceasta cu declaraţii de genul că trebuie să cerem penalităţi sau să mergem la tribunal. Acestea nu sunt suficiente pentru a proteja clienţii. Este nevoie de alte mecanisme decât avem acum pentru a preveni astfel de situaţii", a arătat el.
Potrivit lui Hajdinjak, ANRE ar trebui să crească cantitatea pe care Hidroelectrica şi Nuclearelectrica o oferă pe piaţa reglementată. De asemenea, autoritatea ar trebui să permită companiilor care furnizează electricitate populaţiei să achiziţioneze energie şi de pe alte pieţe în afară de Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), întrucât, în prezent, dacă aceşti furnizori nu pot cumpăra energie de acolo, singura soluţie pentru ei este achiziţia de energie de pe piaţa spot şi cea de echilibrare, unde preţurile sunt mult mai mari.
"Pentru piaţa reglementată, în acest moment suntem nevoiţi să cumpărăm energie doar pe PCSU. Prima şi cea mai uşoară decizie pe care ar trebui să o ia ANRE este să crească electricitatea oferită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pentru piaţa regulată. A doua măsură pe care ar trebui să o ia ANRE este să ne permită să cumpărăm energie de pe alte platforme pentru piaţa reglementată, nu doar pe PCSU, dar şi de pe PCCB (Piaţa Centralizată pentru Contracte Bilateriale – n.r.). Acum nu putem face asta şi suntem nevoiţi să mergem pe PZU, iar ce nu putem achiziţiona din PZU să cumpărăm de pe PE (piaţa de echilibrare – n.r.), care ar trebui să aibă un cu totul alt rol", a adăugat Hajdinjak.
De asemenea, o altă măsură pe care ANRE ar trebui să o ia este să organizeze licitaţii pentru cantităţile lipsă pe care furnizorii nu le pot achiziţiona de pe PCSU, dar această măsură ar lua mai mult timp, a mai spus oficialul E.ON.
"Dacă nu facem nimic, iluzia că preţurile nu vor creşte este greşită. Este nevoie de acţiuni imediate. ANRE trebuie să ia măsuri, nu să aştepte să fie rezolvată situaţia la nivelul contractelor dintre companii, nu este suficient", a susţinut Hajdinjak.
Întrebat care sunt efectele pentru compania pe care o reprezintă, Hajdinjak a precizat că E.ON România a avut pierderi de peste 10 milioane de lei în ianuarie.
"Am avut pierderi, am avut costuri adiţionale din cauza preţului mare la care am achiziţionat energia în ianuarie. Va trebui să vedem ce va fi în februarie şi martie pentru a şti ce va însemna acest lucru pentru piaţa reglementată. Pentru piaţa liberă, este riscul nostru, dar pe piaţa reglementată este rolul ANRE să ia acţiuni de urgenţă", a continuat Hajdinjak.
Acesta a arătat că E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. "Ne-au răspuns că trebuie să sancţionăm astfel de practici, însă nu mai avem pe cine să sancţionăm, pentru că aceste companii au intrat în faliment", a adăugat oficialul E.ON România.
În urmă cu o săptămână, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara, pentru AGERPRES, că autoritatea va decide, în urma unei analize pe care o derulează împreună cu OPCOM şi cu Consiliul Concurenţei, dacă este cazul să modifice reglementările aflate în vigoare.
"Considerăm că, în general, cadrul de reglementare nu a fost încălcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul că este cazul să modificăm cadrul de reglementare", a precizat preşedintele ANRE.
Potrivit acestuia, contractele de furnizare a energiei ar trebui să conţină sancţiuni mai clare şi mai dure pentru denunţarea unilaterală.
"Considerăm că ar trebui să se înăsprească condiţiile din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act între două părţi. ANRE nu poate interveni în aceste contracte, care sunt încheiate pe piaţa liberă şi se stabilesc între cele două părţi, dar îi poate sfătui pe consumatori. Ar fi fost necesară o sancţionare mai clară a denunţării unilaterale", a spus preşedintele ANRE.
La începutul lunii, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a dat asigurări că preţul pentru populaţie nu va creşte în urma majorărilor de pe bursă.
"(Efectele – n.r.) momentan nu se resimt şi în niciun caz nu se vor resimţi la populaţie. Pierderile sunt suportate de furnizori. Preţul nu creşte pentru populaţie, pentru că sunt contracte încheiate pe piaţa reglementată şi nu au cum să se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurări că nu va creşte preţul, am vorbit şi cu companiile implicate şi îşi vor asuma aceste fluctuaţii de preţ", a precizat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, ANRE ar trebui să înăsprească regulile din piaţă, iar furnizorii de energie care denunţă unilateral contractele să fie sancţionaţi. AGERPRES