campul de lupta. In saptamana in care urmau sa se anunte firmele interesate in mod oficial sa cumpere Petrom, la Viena, doi reprezentanti ai Lukoil, respectiv OMV, discutau detaliile unui eventual parteneriat pentru cumpararea Petrom. Intalnirea avea loc aproape de sediul OPEC, acolo unde tocmai se desfasura intalnirea tarilor membre ale acestei organizatii.
„Discutiile au inclus in ecuatie si compania ungara Mol, dar nu s-a stabilit nimic precis”, spun surse din industria petrolului. „Nu este adevarat. Lukoil nu a luat inca o decizie certa privind Petrom”, ni s-a transmis de la biroul de presa al companiei rusesti.
Itele acestor negocieri sunt insa extrem de incurcate, din moment ce exista semnale ca Lukoil discuta separat si cu Gazprom.
Interesant este faptul ca Dinu Patriciu, partenerul din Romania al OMV, nu a participat la aceasta intalnire. „Dinu Patriciu este acum in situatia in care are de unde alege. Cred ca inca mai asteapta, dar nu m-as mira sa-l regasim printre combatanti”, spun sursele citate.
„Nu este nimic adevarat. Nu sunt interesat de Petrom pentru ca am destul de multe de facut la Rompetrol”, spune Dinu Patriciu.
Surse din industria petroliera mai spun ca intre Halliburton si TNK-BP exista legaturi stranse „care includ si preluarea Petrom”.
La data de 15 octombrie 1998, companiile Halliburton si Tyumen Oil (TNK), semnau un parteneriat strategic. Halliburton se angaja sa ajute TNK sa se imprumute cu 489 milioane de dolari de la US Import-Export Bank. In jur de 292 milioane de dolari urmau sa se intoarca in conturile grupului american. Halliburton se obliga ca in schimbul acestei sume sa exporte in Siberia toate materialele necesare explorarii si exploatarii campurilor petroliere.
BP Amoco s-a plans ca prin fraude si nenumarate alte mijloace neortodoxe, TNK a pus mana pe mai multe campuri petroliere pe care acum doreste sa le exploateze impreuna cu Halliburton. BP detinuse actiuni la aceste campuri petroliere aflate undeva in Siberia.
In consecinta, grupul britanico-american a angajat o reputata firma de detectivi care sa investigheze detaliile unei afaceri de pe urma careia pierdea in jur de doua miliarde de dolari. Cercetarile s-au bazat in primul rand pe un raport intocmit in 1997 de catre FSB (echivalentul rusesc al SRI). Concluziile acestui raport aratau, potrivit „New York Times”, ca in anii 90, grupul Alfa, proprietarul TNK, care apartinea oamenilor de afaceri Mikhail Fridman si Pyotr Aven, era implicat in traficul de droguri din Columbia catre estul Europei si ca o mare parte din avere a fost facuta in acest fel. Guvernul american a initiat la randul sau o ancheta, iar in final imprumutul nu am mai fost acordat.
Intre timp, TNK si BP Amoco au devenit parteneri, grupul britanic preluand de la Fridman si Aven 50% din actiuni, iar Halliburton a primit majoritatea contractelor de furnizare de echipamente.
Wendy Hall, purtatorul de cuvant al Halliburton, spune ca pentru Petrom nu exista nici o legatura intre TNK si compania in numele careia vorbeste. „TNK este acum partenerul BP Amoco, iar noi suntem partenerii domnului Tender”, spune Hall.
Episodul doi s-a petrecut la data de 11 martie 2003, atunci cand, imediat dupa mediatizarea scandalului privind arestarea oficialului NATO, Willem Matser, sub acuzarea de spalarea a 300 de milioane de dolari pe relatia Columbia-Ovidiu Tender, directorul general al Halliburton Company Germany Gmbh, Guenter Nolte, isi dadea demisia din motive de sanatate. Doua zile mai tarziu, Nolte era anuntat drept CEO al Regal Petroleum, firma aflata sub controlul lui Frank Timis, partener de afaceri al lui Ovidiu Tender. Frank Timis a refuzat sa mentioneze motivele pentru care Nolte era bolnav pentru Halliburton si sanatos tun pentru Regal Petroleum.
Potrivit presei olandeze, Nolte a fost omul de legatura al lui Willem Matser cu firma Halliburton. „Nu comentez acest lucru”, spune Wendy Hall.
Acum, Regal Petroleum a intrat in consortiu cu Halliburton si Ovidiu Tender pentru cumpararea Petrom. Acest lucru a produs, printre altele, nemultumiri grupului Gazprom. Astfel, grupul rus se pregateste sa-si exprime in mod public nemultumirea vizavi de prezenta Regal Petroleum in cartile privind privatizarea Petrom. „Studiem inca acest caz”, ni s-a transmis intr-o convorbire telefonica de la cabinetul lui Alexei Miller, presedintele companiei. Frank Timis nu a dorit sa comenteze aceasta situatie.
In urma cu trei ani, premierul roman de atunci, Mugur Isarescu, a primit o scrisoare de la Gazprom, care se plangea ca Regal Petroleum si guvernul din Ucraina fura gaze naturale din conductele sale si le exporta mai apoi in Romania. Regal Petroleum isi ascundea furturile sub motivatia ca detinea mai multe campuri petrolifere de unde extragea gaze naturale. Conel (acum Electrica) semnase in 1999, cu Regal Petroleum, un contract de livrare a doua milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, ceea ce insemna 14% din totalul cantitatii de gaze naturale importate de statul roman.
Ce fac ceilalti actori
· Grupul american Occidental Oil pare cu adevarat interesat sa cumpere Petrom. Washington Post a publicat un articol in care oficialii companiei erau citati spunand ca Petrom ii poate ajuta sa se extinda in Europa.
· Hellenic Petroleum nu are puterea financiara sa preia Petrom. „La mijloc pot fi o serie de oameni de afaceri locali”, spun surse din industria petroliera.
· Despre Kanooz Al Watan Oil nu se stie mare lucru in afara de faptul ca este o firma care apartine familiei regale din Arabia Saudita.
· Conoco Philips se uita mai degraba la zacamintele de petrol.
· Glencore este o casa de comert si un partener vechi al Petrom, care cauta sa ramana in carti.