Halloween 2024. Ce semnifică All Hallows’ Eve

Halloween 2024. În mod tradițional, această sărbătoare are loc în noaptea de 31 octombrie, deși data poate diferi de la o țară la alta. De exemplu, în Suedia, festivitățile sunt celebrate în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Numele Halloween își are originea în expresia „All Hallows’ Eve”, care se traduce prin „Ajunul Tuturor Sfinților”. În limba engleză veche, cuvântul „hallow” însemna „sfânt” sau „persoană sfântă”. Aceasta se leagă de sărbătoarea creștină numită „All Hallows’ Day”, astăzi cunoscută sub denumirea de Ziua Tuturor Sfinților, care este celebrată pe 1 noiembrie.

Halloween 2024. De-a lungul timpului, expresia „All Hallows’ Eve” a fost prescurtată și a evoluat în „Halloween”. Această sărbătoare își are originile în festivalul celtic Samhain, un ritual păgân care marca sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii. Se credea că în această perioadă granița dintre lumea celor vii și cea a morților devenea mai subțire, permițând spiritelor să revină pe Pământ. Tradițiile păgâne s-au combinat treptat cu cele creștine, dând naștere Halloween-ului modern.

Halloween 2024. Istoria sărbătorii

Din perspectivă istorică, sărbătoarea Halloween a fost influențată de diverse culturi de-a lungul secolelor. În Imperiul Roman, se celebra Ziua Pomona, în cultura celtică avea loc festivalul Samhain, iar în tradiția creștină se marca sărbătoarea Tuturor Sfinților, notează History.com.

Conform cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween este adesea asociat cu festivalul celtic Samhain, care înseamnă „sfârșitul verii” în limba irlandeză veche. Festivalul Samhain marchează finalul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate”, fiind considerat uneori „Anul Nou Celtic”.

Vechea credință celtică susținea că, în ziua de Samhain, granița dintre lumea noastră și cea a spiritelor devenea mai subțire, permițând atât spiritelor bune, cât și celor rele să treacă. Strămoșii erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele malefice erau alungate. Se credea, de asemenea, că purtarea costumelor și a măștilor îi va îndepărta pe spiritele rele, astfel că oamenii se deghizau pentru a le evita. În Scoția, tinerii se îmbrăcau în alb și își acoperau fețele pentru a juca rolul spiritelor.

Samhain era și o perioadă de pregătire pentru iarnă, când se sacrificau animale pentru a asigura rezerve de carne pentru sezonul rece. Focurile de tabără aveau o importanță deosebită în festivități, iar toate celelalte focuri erau aprinse dintr-un foc central. Oasele animalelor sacrificate erau aruncate în foc, iar uneori erau aprinse două focuri lângă care oamenii și animalele treceau ca parte a unui ritual de purificare.

Răspândirea creștinismului

Odată cu răspândirea creștinismului în Europa, sărbătoarea de 1 noiembrie a fost transformată în Sărbătoarea Tuturor Sfinților de către Biserica Romano-Catolică în anul 835. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Hallowmas sau All Hallows, a fost celebrată în Irlanda și Scoția timp de mai multe secole și a fost adusă în America de Nord de către imigranții irlandezi și scoțieni în secolul al XIX-lea. Ulterior, prin influența americană, Halloween s-a răspândit în alte țări la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI.

Numele Halloween este o prescurtare a expresiei All-Hallows-Even, care înseamnă „seara dinainte de All Hallows”. În secolul al XX-lea, termenul a fost scris și „Hallowe’en”, prin eliminarea literei „v” și scurtarea cuvântului. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche, conform Oxford English Dictionary, expresia All-Hallows-Even a fost atestată abia în anul 1556.

halloween
SURSA FOTO: Dreamstime

Obiceiuri și tradiții de Halloween

Halloween este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri fascinante, care s-au dezvoltat de-a lungul timpului și s-au adaptat la diverse culturi și regiuni. Iată câteva dintre cele mai populare tradiții și obiceiuri de Halloween:

Costume și măști: Unul dintre cele mai evidente aspecte ale Halloween-ului este purtarea costumelor și a măștilor. Oamenii de toate vârstele se deghizează în personaje înfricoșătoare, precum vrăjitori, vampiri, mumii sau zombi. Conform tradiției, se consideră că purtarea unui costum sau a unei măști ajută la alungarea spiritelor rele.

Trick or Treat: O altă tradiție populară de Halloween este „Trick or Treat” (Păcăleală sau dulciuri). Copiii se costumează și merg din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?” în speranța de a primi dulciuri. Dacă nu primesc nimic, amenință că le vor face o farsă. Această practică are rădăcini în vechile credințe celtice, conform cărora spiritele rele puteau fi alungate prin oferirea de dulciuri.

Colindatul: În unele regiuni, Halloween-ul este sărbătorit prin colindat, o tradiție similară cu cea de Crăciun. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă, cântând colinde de Halloween și cerând dulciuri sau bani. Această practică este deosebit de populară în Statele Unite și Canada, conform surselor de specialitate.

Obiceiuri și tradiții de Halloween

Vizitarea locurilor bântuite: Halloween-ul este ocazia perfectă pentru a explora locuri considerate bântuite. Mulți oameni se îndreaptă către case abandonate, cimitire sau alte locații celebre pentru atmosfera lor înfricoșătoare. Există chiar parcuri tematice și case bântuite create special pentru a oferi o experiență înfricoșătoare în această perioadă. În România, de asemenea, se pot găsi multe atracții înfricoșătoare pentru Halloween.

Petreceri tematice: Organizarea de petreceri tematice de Halloween este o altă tradiție populară. Oamenii se adună în costume, își decorează casele cu elemente înfricoșătoare și se distrează cu jocuri și activități specifice acestei sărbători.

Filme de groază: Halloween-ul reprezintă un moment ideal pentru a viziona filme de groază. Mulți aleg să-și petreacă seara de Halloween vizionând filme clasice de groază sau serii înfricoșătoare. Această tradiție a devenit atât de populară încât există festivaluri dedicate filmelor de groază organizate în jurul acestei sărbători.

Povestea din spatele emblematicului Jack O’Lantern

Sculptarea dovlecilor în forme de felinare, cunoscuți sub numele de Jack-o’-lanterns, reprezintă o tradiție emblematică de Halloween. Oamenii scot miezul dovleacului și creează fețe înfricoșătoare sau modele artistice, iluminându-l apoi cu o lumânare în interior. Această tradiție își are originile într-un mit irlandez despre Jack O’Lantern, un om rău blestemat să umble pe Pământ cu un felinar în mână.

Conform folclorului irlandez, Jack era un bărbat viclean care l-a păcălit pe Diavol de mai multe ori, reușind astfel să-și salveze sufletul de la a fi condamnat în Iad. Totuși, după moarte, Jack nu a fost acceptat nici în Rai, din cauza păcatelor sale, și nici în Iad, deoarece l-a păcălit pe Diavol. Astfel, el a fost condamnat să rătăcească pe Pământ, purtând doar un tăciune aprins în interiorul unui nap scobit, pentru a-i lumina calea. Aceasta constituie originea mitică a Jack-o’-lantern.

De ce ne costumăm de Halloween

Costumele de Halloween au fost concepute inițial după personaje supranaturale, cum ar fi monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat și costume inspirate de personaje fictive, celebrități contemporane și arhetipuri generice, precum prințesele sau luptătorii ninja, conform informațiilor de pe Britannica.com.

Obiceiul de a colinda în costume datează din Scoția și Irlanda de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Termenul scoțian „guising” se referă la deghizările purtate de copii. În Irlanda, măștile de Halloween sunt denumite „fețe false”. Această tradiție s-a extins și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, fiind adoptată atât de adulți, cât și de copii. Primele costume de Halloween produse în masă au fost disponibile în magazinele americane în anii 1920 și 1930, în paralel cu popularizarea obiceiului de „trick-or-treating”.

Costumele înfricoșătoare reprezintă o tradiție veche asociată cu Halloween-ul, având rădăcini în credințele și miturile antice. Oamenii credeau că, în noaptea de Halloween, porțile dintre lumea spiritelor și a celor vii se deschid, permițând spiritelor rele să pătrundă în lumea noastră. Astfel, purtarea costumelor înfricoșătoare era o metodă prin care oamenii sperau să se confunde cu aceste spirite și să le alunge.