Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat că gruparea este deschisă la discuții privind un posibil armistițiu cu Israelul, după ce „și-a atins obiectivele”.
Hamas ar fi deschisă la discuții cu Israelul pentru un armistițiu
Mousa Abu Marzouk a făcut acestea declarații pentru Al Jazeera, într-un interviu telefonic, transmite Reuters. El a spus că Hamas este deschisă la „ceva de acest gen” și la „toate dialogurile politice”, când a fost întrebat dacă gruparea islamistă este dispusă să discute despre un posibil armistițiu.
Același oficial declara duminică că gruparea Hamas deține în captivitate peste 100 de persoane după atacul fără precedent asupra Israelului. Cifra se adaugă la cele peste 30 de persoane despre care se spune că ar fi deținute de grupul militant palestinian Jihadul Islamic.
În timpul raidului lor prin sudul Israelului, militanții au luat înapoi în Gaza zeci de prizonieri. Printre aceștia se numără femei, copii și bătrâni. Numărul lor exact nu a fost clar până la anunțurile făcute de cele două grupări.
Acești prizonieri se adaugă celor peste 900 de israelieni uciși. De asemenea, sunt incluse cel puțin 260 de victime recuperate de la un festival de muzică la care au participat mii de oameni și care a fost atacat de Hamas.
Premierul Netanyahu a promis că Israelul va învinge
Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu declara luni că războiul a fost impus Israelului de un „inamic oribil” și a promis că Israelul va învinge.
„Cetățeni ai Israelului, ne aflăm în a treia zi a acestui război. Luptăm pentru casa noastră și pentru existența noastră”, a declarat el.
Comentariile sale au fost făcute în timp ce armata israeliană a declarat că a preluat controlul asupra tuturor comunităților din jurul Gaza. Totul se întâmplă la mai bine de 48 de ore după ce Hamas a lansat atacul surpriză. Oficialii au declarat că cel puțin 900 de persoane au fost ucise în atacurile Hamas.
Iranul neagă orice implicare în atacuri
Amploarea și complexitatea incursiunii în Israel de sâmbătă au iscat însă întrebări. Mai exact, dacă gruparea militantă ar fi putut face acest lucru singură. Dacă a avut ajutor, acesta ar fi putut veni din partea tradiționalului susținător din regiune, Iranul.
Deși Teheranul a lăudat operațiunea, a negat orice implicare. Jon Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, a venit cu precizări. El a declarat că nu există în acest moment „informații directe” care să lege aceste atacuri de Iran. Cu toate acestea, SUA consideră că Iranul este „în mare măsură complice” la atacurile Hamas în Israel.