Gruparea Hamas ar avea un centru de comandă sub cel mai mare spital din Gaza
Noi detalii tulburătoare din Fâşia Gaza, legate de modul în care ar acţiona gruparea teroristă Hamas.
Un oficial din SUA, apropiat serviciilor secrete americane, afirmă că Hamas dispune de un centru de comandă chiar sub spitalul Al-Shifa. De asemenea, se susține că teroriştii utilizează combustibil destinat spitalului și că luptătorii sunt grupați în mod regulat în spital și în jurul lui.
Despre acest lucru vorbea recent şi Jake Sullivan, consilierul pe probleme de Securitate Națională al Statelor Unite. Acesta spunea despre spitalul Al-Shifa că nu este folosit doar pentru tratarea civililor.
Acest spital este cel mai mare din Gaza, notează jurnaliştii americani de la CNN.
„Puteți vedea chiar și din rapoartele din surse deschise că Hamas folosește spitalele, alături de multe alte facilități civile, pentru comandă și control, pentru depozitarea armelor, pentru găzduirea luptătorilor săi
Fără a ne referi la acest spital în mod specific sau la o anumită revendicare, acesta este palmaresul Hamas, atât din punct de vedere istoric, cât și în acest conflict”, spunea Jake Sullivan duminică, 12 noiembrie.
De cealaltă parte a baricadei, Hamas, dar şi oficialii acestui spital, neagă toate acuzaţiile.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu la emisiunea „State of the Union” de la CNN că nu există niciun motiv pentru care pacienții nu ar putea fi scoşi pur şi simplu de acolo.
Israelul „acționează atent când vine vorba de spitale”, afirmă prim-ministrul Israelului. Totuşi, el subliniază că teroriştii nu vor beneficia de scăpare din partea militarilor israelieni.
Tony Blair ar putea deveni „coordonator umanitar” în Gaza, la propunerea lui Benjamin Netanyahu
În altă ordine de idei, Benjamin Netanyahu insistă pentru ca Tony Blair să devină „coordonator umanitar” în Gaza.
Fostul premier al Marii Britanii are o vastă experienţă diplomatică în regiune şi asta trebuie valorificat, consideră Netanyahu.
S-ar ajunge astfel la reducerea presiunii internaţionale asupra Israelului, criticat de tot mai multe voci pentru costul civil al acţiunilor sale în Fâşia Gaza.
Tony Blair este deja în temă în privinţa acestei propuneri. Discuţiile au loc deja de câteva săptămâni, relatează site-ul israelian Ynet.
„Nu i s-a dat sau oferit o poziţie” lui Tony Blair, afirmă un purtătorul de cuvânt al lui Benjamin Netanyahu.
Totuşi, el nu a negat existenţa unor discuţii.
Tony Blair ar fi deschis la o posibilă preluare a unei astfel de poziţii. Condiţia ar fi să poată face o diferenţă reală, notează Financial Times.
Implicarea lui Tony Blair în această regiune fierbinte a lumii
Tony Blair, membru al Partidului Laburist, a demisionat din funcția de prim-ministru în iunie 2007, după zece ani de mandat. Ulterior, a fost oficial confirmat ca emisar pentru Orientul Mijlociu, reprezentând Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia.
Președintele George W. Bush a avut atunci discuții preliminare cu Blair pentru a-i solicita să preia această poziție de emisar. Surse de la Casa Albă au indicat că „atât Israelul, cât și palestinienii au fost de acord cu propunerea”.
În mai 2008, Blair a prezentat un nou plan pentru pace și pentru drepturile palestinienilor. Ulterior, Blair a demisionat din funcția de emisar în mai 2015.