"Suntem pentru un dialog menit să stabilească o strategie comună referitoare la Palestina şi privind aplicarea acordului de reconciliere /interpalestinian/ pe care l-am semnat" cu Al-Fatah, partidul preşedintelui Abbas, le-a declarat ziariştilor premierul Hamas în Gaza Ismail Haniyeh.

În primăvara acestui an, cele două principale facţiuni palestiniene rivale Hamas şi Al-Fatah au semnat la Cairo un acord privind ‘reconcilierea naţională’, care nu se aplică din cauza unor profunde divergenţe privind formarea unui nou guvern palestinian.

Apelul Hamas intervine după ce preşedintele palestinian a prezentat o cere de aderare a noului stat Palestina la ONU, care ar urma să se înfiinţeze în interiorul frontierelor existente înaintea ‘războiului de şase zile’ israeliano-arab din 1967.

Hamas, care a preluat cu forţa controlul asupra Fâşiei Gaza în iunie 2007, izgonind forţele Al-Fatah, dezaprobă demersul preşedintelui palestinian la ONU, acuzându-l că a acţionat fără acordul tuturor formaţiunilor palestiniene.

Mişcarea Hamas pledează pentru înfiinţarea unui stat palestinian "de la Marea (Mediterană) până la fluviul" Iordan, în locul statului Israel, dar s-a declarat dispusă să încheie un armistiţiu pe termen lung cu Israelul, dacă acesta se retrage din teritoriile ocupate în iunie 1967.
SURSA: Agerpres