„În noiembrie 1999, fiica mea s-a născut și m-am gândit să recoltez propriul ei sânge ombilical în loc să îl donez. M-am învinuit pentru modul meu gândire, dar gândurile mele erau acolo și am decis că cel mai bine ar fi să stochez sângele ombilical al fiicei mele, pentru ea. Recoltarea a eșuat, dar din acel moment am început să realizez cât de valoros este sângele ombilical al unei persoane”, își amintește medicul Hamid Zohdy.

Cord Blood Center Group este una dintre cele mai mari bănci private de celule stem din Europa. În 1994 Hamid Zohdy era cercetător în Amsterdam, specializat în imunogenetică și stocarea sângelui ombilical. Pe vremea aceea celulele stem erau un domeniu nou al medicinei, având în vedere că prima utilizare a avut loc în anul 1988. Când s-a întors acasă în Bratislava a înființat un ONG care activează și în ziua de astăzi, numit Eurocord, care între timp a devenit cea mai mare bancă publică de stocare a celulelor stem.

El a declarat pentru Revista Capital că investițiile pe care le-a realizat până acum în grup depășesc 20 milioane euro și că în 2022 vor investi încă 3 milioane de euro pentru cercetare și înființarea de noi centre: „Mereu am crescut organic din profitul pe care am reușit să îl facem, l-am reinvestit ca să putem crește în continuare.”

Prima bancă de celule stem înființată în România

Cord Blood Center este prima bancă de celule stem care s-a înființat în România și singura care recoltează, procesează și stochează pe teritoriul țării în prezent celule din placentă. Recoltarea placentei este considerată a fi o procedură revoluționară deoarece pune la dispoziție mult mai multe celule decât recoltarea din cordonul ombilical: „Imaginați-vă că placenta conține probabil de 300 de ori mai multe celule decât sângele din cordonul ombilical. Vorbesc despre celulele cu cel mai mare potențial de diferențiere și proliferare posibil, în comparație cu orice alte celule care ar putea fi obținute de la un donator adult. Și oamenii le pot stoca pe toate acum.”

El ne-a transmis că niciodată nu și-a imaginat că va ajunge un om de afaceri sau că va pune pe picioare un grup extins la nivel european. „Acum ne concentrăm pe extinderea în SUA și țările din Europa de Vest. De asemenea, lucrăm intens la dezvoltarea unui lanț de clinici partenere care oferă tratament cu sânge din cordonul ombilical, în întreaga lume. Am vrut să fiu om de știință, dar viața m-a adus în domeniul afacerilor. Aș spune că sunt un visător care încearcă să calculeze care dintre visuri poate deveni realitate”, ne transmite fondatorul Cord Blood Center.

Etica muncii și valorile personale și le-a însușit din familie: „Părinții mei mi-au spus mereu să fiu corect și sincer, să nu lucrez cu oameni care sunt nedrepți cu alții, pentru că vor fi nedrepți și cu mine. Unchiul meu m-a învățat să muncesc din greu și să mă concentrez asupra scopului odată ce încep să fac ceva. Bunica mea era călugăriță și m-a sfătuit să fac bine oamenilor. Am încercat să o ascult. Tatăl meu mi-a explicat și că a câștiga bani în mod corect nu este o rușine. Și am avut noroc pentru că am înclinații către matematică și programare, ceea ce m-a ajutat să înțeleg principii financiare și, de asemenea, să planific procese eficiente în companie”, ne povestește Hamid Zohdy.

Ce sunt celulele stem și la ce sunt folosite?

Când vorbim de celule stem vorbim implicit despre recoltarea lor și despre stocarea lor. Nașterea este momentul unic în care părinții pot lua decizia recoltării pentru copilul lor. Celulele stem se găsesc în cordonul ombilical și în placentă, iar dacă părinții aleg să încheie un contract de stocare a lor, sunt recoltate de medic și trimise la bancă, unde vor fi procesate și criogenate.

„Celulele stem din sângele din cordonul ombilical sunt dovedite a fi eficiente în tratamentul a aproximativ 80 de afecțiuni. Acestea includ boli de sânge (cum ar fi anemia aplastică), insuficiențe ale măduvei osoase (anemie Fanconi), cancere (leucemie limfocitară acută sau leucemie mielogenă acută), tulburări metabolice (boala Gaucher) și imunitare (boli combinate severe de imunodeficiență). În ultimii trei ani, am observat o creștere clară a utilizării acestor celule recoltate la naștere. Până la sfârșitul anului 2021, Cord Blood Center a eliberat 187 de unități de sânge din cordonul ombilical, 16 dintre acestea fiind eliberate și administrate în România”, ne transmite Hamid Zohdy.

Cord Blood Center a avut o cifră de afaceri de 3 milioane de euro în 2021 și un profit de aproximativ 10% din venituri. Chiar dacă pandemia s-a încheiat în mod oficial guvernamental, specialiștii în sănătate publică atenționează cu privire la faptul că virusul este în continuare între noi și poate afecta categoriile vulnerabile. În cei doi ani de COVID-19 s-au realizat mai multe studii pe bază de celule stem și tratarea/recuperarea de pe urma bolii.

„Anomaliile imunitare par a fi principala problemă care provoacă progresia severă a COVID-19, este important să ținem sistemul imunitar sub control. Celulele stem au abilități imunomodulatoare puternice și posedă, de asemenea, funcții puternice de reparare a leziunilor tisulare, fiind potrivite pentru o astfel de situație. Celulele stem mezenchimale au fost studiate în ameliorarea leziunilor pulmonare înainte de pandemie. Studiile au arătat că aceste celule ar putea, de exemplu, să reducă răspunsul inflamator sever cauzat de virusul SARS-CoV-2 și să îmbunătățească funcția pulmonară, ajutând la vindecarea țesutului pulmonar”, ne transmite Hamid Zohdy.

În România, Cord Blood Center a inaugurat recent un laborator nou în Cluj-Napoca. Hamid Zohdy ne-a transmis că echipamentele de ultimă oră sunt extrem de importante pentru businessul său, însă oamenii sunt esențiali. Două treimi din costurile companiei sunt salariile.

El este de părere că România are potențial ca țară și că în ultimii 16 de ani, de când compania sa activează și la noi în țară, a întâlnit și a lucrat cu o mulțime de români disciplinați și creativi: „A fost întotdeauna plăcerea mea să am de-a face cu români, indiferent dacă aceștia au fost angajații noștri, parteneri de afaceri sau clienți. Cred că România va avea un viitor promițător datorită profesionalismului de care dă dovadă poporul și modului în care găsesc soluții eficiente la probleme sau greutăți.”

1,6 transplanturi la 100.000 locuitori a avut România în 2017

1,8 transplanturi la 100.000 locuitori a avut România în 2018

30.000 de transplanturi de celule stem au loc anual în UE

3 milioane de euro au fost veniturile Cord Blood Center în 2021