Pieţele de acţiuni au încheiat încă o săptămånă cu oscilaţii foarte importante, cele mai afectate fiind din nou titlurile listate la Bucureşti.

Cu o scădere săptămånală de 19% pentru indicele principal BET şi de 32% pentru BET-FI, aceştia se află cu 71% şi respectiv 86% sub valoarea de la finele anului trecut.

Valul de vånzări se datorează, ca şi pånă acum, temerilor privind o recesiune la nivel global, mult mai importantă şi mai lungă decåt estimările iniţiale, la care se adaugă presiunea tot mai ridicată din partea fondurilor mutuale şi de hedging. Cererile de retragere venite din partea clienţilor acestor fonduri aduc vånzări agresive atåt în pieţele de acţiuni, cåt şi în piaţa aurului şi petrolului.

Sentimentul negativ este amplificat şi de estimările din partea companiilor listate pe pieţele consacrate de acţiuni privind obţinerea unor cåştiguri în scădere pe următorii ani, care însă nu ar fi trebuit să surprindă atåt de mult, avånd în vedere contextul actual din pieţele financiare. Rapoartele financiare care sunt publicate în această perioadă indică rezultate mixte pentru ultimul trimestru faţă de aşteptările analiştilor, dar pieţele iau în considerare aşteptările şi mai puţin rezultatele deja înregistrate.

Sunt luate în continuare măsuri excepţionale în vederea stabilizării pieţelor financiare. Am văzut cum banca centrală din Ungaria a surprins piaţa cånd a ridicat rata de dobåndă cu 3 puncte de bază, pånă la 11,5%, în încercarea de a proteja forintul. Moneda ungară a pierdut circa 20% de la vårful înregistrat în iulie şi 7% în ultimele 4 săptămåni. La finalul săptămånii, OPEC a decis reducerea producţiei de petrol cu 1,5 milioane de barili pe zi, în încercarea de stopare a prăbuşirii preţului pentru petrol, care se tranzacţiona şi sub 65 dolari/baril.

La Bucureşti, cotaţiile au fost în cădere liberă. Nu cred că mai are rost să vorbim de fundamente, pentru că în această perioadă nu contează. Este aberant ca un SIF să aibă o capitalizare mai redusă decåt una din cele cåteva sute de companii din portofoliu, fără să mai luăm în calcul şi valoarea depozitelor bancare, care reprezintă acum şi peste 25% din capitalizare.

Am văzut o acţiune Petrom tranzacţionată şi la 0,145 lei, nivel care nu a mai fost atins din ultima parte a anului 2003.

131-21106-38bursa43.jpg