Schimbările aduse Codului fiscal, în special cele legate de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, şi plata defalcată a TVA vor crea haos de la 1 ianuarie 2018, iar România va intra într-un con de umbră în ceea ce priveşte investiţiile străine majore, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi piaţă de capital din Senat, Florin Cîţu.
Senatorii din această comisie au discutat, miercuri, amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal, însă au amânat votul final pentru săptămâna viitoare.
Principalul amendament, cu care au fost de acord parlamentari din mai multe partide, se referă la posibilitatea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi să fie opţional.
„Este clar că impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi trebuie să fie opţional. De asemenea, în cazul contractelor part-time, transferul contribuţiilor face situaţia şi mai dură decât acum şi se propune să se revină la situaţia iniţială pentru contractele part-time. Alte amendamente nu văd să treacă, cred că acestea vor fi singurele schimbări. Din discuţiile cu ministerul reiese că ei nu vor să schimbe nimic, iar faptul că şi colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente arată că nu vor să aducă nicio schimbare şi că vor să meargă pe varianta din ordonanţă”, a precizat senatorul PNL Florin Cîţu.
Întrebat care crede că vor fi efectele majore după 1 ianuarie, el a arătat că se va crea un haos la Administraţia Fiscală.
„Primul efect o să fie un fel de haos pe la Administraţia Fiscală. De azi ar trebui să înceapă să se renegocieze salariile, dar, din discuţii, dacă vorbim de companii medii, oamenii nu au timp să facă acest lucru, sistemul Revisal se blochează şi atunci nu ştiu cum se va termina. Este clar că intrăm într-o perioadă de incertitudine în sfera contribuţiilor, intră şi TVA defalcat acolo iar vor fi companii care intră şi ies, o să fie un haos de la 1 ianuarie”, a susţinut senatorul liberal.
El a mai afirmat că singurii câştigaţi vor fi contabilii şi consultanţii fiscali.
„Dacă eşti investitor străin şi te uiţi la România astăzi, vei aştepta să se aşeze praful. Vrei să vezi cum funcţionează aceste măsuri cel puţin 12 luni, să vezi impactul asupra companiilor care sunt astăzi în România, dacă mai rămân, dacă mai investeşte cineva, şi apoi decizi dacă mai vrei să vii aici. Sper ca între timp să nu se deterioreze mediul economic internaţional. Acum, cu această schimbare majoră, e clar că nu mai vine nimeni, nimeni nu vine pe schimbare. România intră acum într-un con de umbră în ceea ce priveşte investiţiile străine majore”, a completat Cîţu.
AGERPRES