Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de vijelie în Capitală și a lansat mai multe avertismente cu privire la fenomene de grindină și descărcări electrice.
Vremea a luat-o razna în România. Astfel, locuitorii din București și Ilfov au avut parte de o furtună puternică în dimineața zilei de vineri, 14 iulie.
Potrivit informațiilor transmise de STB, mai mulți copaci au căzut, iar linia de tramvai 41 este blocată pe ambele sensuri din cauza lipsei de tensiune.
Mai multe linii de tramvai și autobuz au fost blocate în București
De asemenea, mai multe linii de tramvai și autobuz au fost blocate în București. Linia de tramvai 41 a fost blocată pe ambele sensuri pe Str. Turda, la Pasajul Grant, conform STB, din cauza lipsei de tensiune.
La rândul ei, linia de autobuz 102 a fost blocată pe Șoseaua Vergului, la Spitalul Malaxa, pe ambele sensuri, din cauza copacilor căzuți. Simultan, liniile de autobuz 232 și 241 au fost blocate pe Bdul. Metalurgiei, între Metro Berceni și Șos. Berceni, din cauza unui copac căzut.
Conform ISU Ilfov, nouă copaci au căzut în Capitală, din care trei pe mașini și unul pe gardul unui liceu.
ISU București-Ilfov a lansat un avertisment
„Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică cod galben, pentru Municipiul București și județul Ilfov, pentru astăzi, 14.07.2023, valabilă de la ora 06:51, până la ora 07:50.
În perioada mai sus menționată intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…60 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, vijelie, descărcări electrice, grindină, local averse care vor acumula peste 15 l/mp.
Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, a transmis ISU București-Ilfov, într-o postare realizată pe Facebook.
ANM a emis un Cod galben de furtună
Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în dimineața zilei de vineri, 14 iulie, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de furtună valabile în localităţi din cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Astfel, până la ora 7:50, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, respectiv în zona localităţilor: Bolintin-Vale, Floreşti-Stoeneşti, Roata de Jos, Ulmi, Mihăileşti, Ghimpaţi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucşani, Letca Nouă, Grădinari, Răsuceni, Clejani, Mârşa, Iepureşti, Cosoba, Bulbucata, în judeţul Dâmboviţa (Crevedia, Ciocăneşti, Tărtăşeşti, Brezoaele, Poiana, Butimanu) precum şi localitatea Bujoreni din judeţul Teleorman au fost semnalate intensificări ale vântului care au depăşit la rafală 55-60 km/h şi pe arii restrânse 70 km/h, vijelie, descărcări electrice, grindină, local averse care au acumulat peste 15 litri/mp, conform informațiilor transmise de ANM.
Următoarele regiuni se vor confrunta cu temperaturi sufocante
Informațiile publicate de meteorologi arată și că următoarele regiuni se vor confrunta cu temperaturi sufocante vineri, 14 iulie. De exemplu, căldura se va intensifica în zona Bărăganului.
Maximele vor ajunge până la 37 de grade, iar stresul termic va fi foarte ridicat. Pe litoral în prima parte a zilei vor fi condiţii de averse, apoi norii se vor împrăștia treptat şi va fi foarte cald.
Locuitorii din Moldova sudică şi nordul Munteniei vor avea parte de o zi cu soare arzător, multă zăpuşeală şi 35 de grade la umbră.
În nordul Moldovei şi în Bucovina, se va răcori uşor şi după prânz vor fi temperaturi suportabile de cel mult 30 de grade Celsius. Totuși, instabilitatea va creşte pe seară și vor apărea averse consistente. Vântul va creşte în intensitate.
Locuitorii din nordul Transilvaniei şi Maramureş vor avea parte de temperaturi plăcute de 27-28 de grade. Vor fi și perioade cu soare, dar şi înnorări şi averse sporadice.
Vremea va rămâne călduroasă în vestul țării. În această parte, maximele vor ajunge până la 31 de grade și vor fi înregistrate ploi doar în zone izolate.
Temperaturile vor scădea în Transilvania și vor atinge cel mult 30 de grade la Alba Iulia. Ploile vor fi observate mai ales în zonele de munte, unde vor fi şi tunete, fulgere și rafale puternice de vânt.
Meteorologii au anunțat că în Oltenia va fi o zi foarte caldă, cu temperaturi de până la 35 de grade, la umbră. Stresul termic rămâne ridicat.
Urmează o zi fierbinte şi însorită și în ţinuturile sudice. Temperaturile vor înregistra valori de 38 de grade la amiază în Lunca Dunării, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Vântul devine mai insistent în București
În București, cerul va fi mai mult senin în ziua de vineri, iar maxima termică se va opri la 37 de grade. Stresul termic va fi foarte ridicat. Spre seară, s-ar putea să plouă slab şi vântul devine mai insistent.
Temperaturile scad considerabil la munte
Temperaturile vor scădea la munte în ziua de vineri și va ploua consistent. Se pot semnala fenomene electrice şi căderi de grindină, iar vântul va avea intensificări la altitudini mari, în Carpaţii de Curbură şi în estul Meridionalilor.
Urmează o zi foarte călduroasă pe litoral
Urmează o zi foarte călduroasă pe litoral, iar disconfortul termic va creşte după prânz. În prima parte a zilei, oamenii vor avea parte de înnorări şi condiţii de averse, apoi cerul se va degaja treptat.
Temperaturile de pe plajă vor atinge valori de maximum 34 de grade, iar apa mării va avea valori cuprinse între 24 şi 26 de grade.