Sure de persoane au fost arestate în Franța în a treia seară consecutive de proteste. Oamenii au ieșit în stradă după uciderea unui adolescent.
În timpul celei de-a treia nopți de proteste în Franța, după ce un adolescent a fost împușcat în timpul unui control în trafic, peste 400 de persoane au fost reținute joi seara.
Potrivit cotidianului The Guardian, care face referire la presa locală, un total de 420 de persoane au fost arestate până vineri la ora 3.30 dimineața.
Acest lucru a avut loc după desfășurarea a aproximativ 40.000 de polițiști în întreaga țară, de aproape patru ori mai mulți decât cei mobilizați miercuri.
Protestatarii au vandalizat mai multe orașe din Franța
Protestatarii s-au implicat în acte de violență și vandalism în diferite orașe, inclusiv la Paris, unde au dat foc la mașini, au spart vitrine, au ridicat baricade pe străzi și au aruncat cu obiecte în poliție.
În Nanterre, demonstranții au lăsat mesajul „Răzbunare pentru Nahel” pe clădiri, iar la lăsarea întunericului, o bancă a fost incendiată.
Proteste similare s-au desfășurat și în alte orașe, precum Lille, Toulouse, Marsilia, Lyon, Pau și Montpellier.
Polițistul acuzat și-a cerut scuze familiei adolescentului
Potrivit avocatului care îl reprezintă pe polițistul acuzat că l-a împușcat pe tânărul de 17 ani, identificat ca fiind Nahel M, în Nanterre, o suburbie a Parisului, acesta și-a cerut scuze familiei adolescentului.
Avocatul a mai declarat că polițistul nu a avut intenția de a provoca moartea tânărului. Ca urmare, ofițerul a fost anchetat oficial pentru omor voluntar din culpă începând de joi.
Furia față de brutalitatea poliției
Videoclipul cu uciderea lui Nahel a stârnit un nivel de șoc și furie în întreaga Franță, atingând un nerv deosebit în rândul tinerilor de culoare care se simt discriminați de către poliție. Un studiu realizat în 2017 de către Apărătorii Drepturilor, un organism independent de supraveghere a drepturilor omului din Franța, a constatat că tinerii bărbați percepuți ca fiind de culoare sau arabi aveau de 20 de ori mai multe șanse de a fi opriți de poliție decât colegii lor.
Multe dintre aceste persoane sunt pur și simplu „obosite”, a declarat pentru CNN jurnalistul și activistul pentru egalitate rasială Rokhaya Diallo.
„Oamenii știu și au vorbit despre brutalitatea poliției și nu au fost auziți”, a spus ea.