Cancelarul Angela Merkel, președintele francez Hollande și prim-ministrul grec Tsipras au studiat toată noaptea o cale de ieșire din litigiului datoriei Greciei, aparent din nou în zadar. Între timp, Standard and Poor’s şi reduce şi mai mult ratingul Greciei.
“Europenii au înţeles că trebuie o soluţie viabilă pentru Grecia, rămasă fără fonduri”, a afirmat premierul elen, Alexis Tsipras, după o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, în cursul căreia s-a decis intensificarea eforturilor în vederea unui acord.
"Liderii europeni realizează că trebuie să ofere o soluţie viabilă şi posibilitatea pentru Grecia de a reveni la creştere, cu o datorie sustenabilă", a declarat Alexis Tsipras la finalul reuniunii pe care a calificat-o ca fiind "foarte amicală".
La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german s-a referit la un "schimb de păreri într-o atmosferă constructivă privind situaţia discuţiilor dintre guvernul grec şi cele trei instituţii" creditoare ale Atenei, UE, FMI şi BCE. Liderii "au convenit ca discuţiile dintre guvernul grec şi instituţiile respective să continue cu mai multă intensitate", a adăugat Berlinul, într-un comunicat.
Partea franceză nu a făcut niciun comentariu oficial.
Alexis Tsipras se întâlneşte joi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu care a avut o primă discuţie miercuri după-amiază.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel semnalase miercuri, înainte de a se întâni cu premierul Tsipras disponibilitatea de a facilita un acord cu Grecia dacă Guvernul de la Atena acceptă măcar una dintre reformele solicitate de creditorii internaţionali.
Potrivit Corriere della Sera, Merkel a avut miercuri un ton conciliant, exprimând speranţa că Guvernul Greciei va accepta măcar una dintre reformele solicitate de Grupul Bruxelles – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Grecia s-a arătat pregătită să discute noi concesii cu privire la planul bugetar cu scopul de a ajunge la un acord cu creditorii săi asupra deblocării unui ajutor financiar vital, a afirmat miercuri o sursă din cadrul delegaţiei Greciei aflate la Bruxelles.
"Suntem pregătiţi să discutăm despre excedentul bugetar", a declarat această sursă, în contextul în care au apărut dezacorduri asupra acestui punct sensibil cu prilejul ultimelor negocieri cu Comisia Europeană. "Căutăm un obiectiv comun legat de excedentul bugetar", a insistat sursa respectivă, exprimându-şi speranţa că "vom fi mult mai aproape de un acord" joi, la finalul Summitului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene.
"Este foarte dificil pentru partea greacă să facă mai multe concesii, dar suntem dispuşi să discutăm pentru a găsi o soluţie. Nu există un acord pentru un excedent de 1%, dar discutăm, chestiunea se află pe masă", a adăugat sursa.
Un dezacord a apărut între Atena şi creditorii săi legat de ţintele bugetare pe care trebuie să le atingă ţara. În timp ce "un acord asupra excedentului bugetar primar părea încheiat" în jurul obiectivului dorit de creditori, de 1% din PIB în 2015, Atena a propus un sold de 0,75% în propunerea trimisă în cursul nopţii de luni spre marţi, a explicat un oficial european. Or, această cifră are o importanţă capitală, deoarece condiţionează nivelul economiilor pe care trebuie să le realizeze Grecia.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană. Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a coborât, marţi, ratingul Greciei la "CCC", faţă de "CCC+" anterior, subliniind că, în lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra în următoarele 12 luni în incapacitate de plată a datoriei, scrie AFP.
Perspectiva notei este negativă, ceea ce implică faptul S&P ar putea anunţa o nouă scădere a acesteia în cazul în care nu se înregistrează niciun progres în negocierile ce au loc între guvernul grec şi creditorii săi, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.