Haos în sistemul bancar din Rusia. De la debutul războiului din Ucraina și până în prezent, băncile au înregistrat pierderi fără precedent. Este vorba despre miliarde de ruble, conform ultimelor date publicate.
Războiul din Ucraina face ravagii și în Rusia din punct de vedere economic. Un oficial al băncii centrale anunță că de la debutul operațiunii speciale declanșate de Moscova și până în prezent, băncile din Rusia au pierdut aproximativ 1.500 de miliarde de ruble, adică echivalentul a 25,5 miliarde de dolari.
Maxim Lyubomudrov, şeful departamentului pentru reglementări al băncii centrale care se ocupă cu supravegherea celor mai mari bănci din Rusia a dat toate detaliile în acest sens.
Potrivit oficialului rus, este vorba despre un nivel ”acceptabil” al pierderilor. Totodată, el a mai adăugat și că Guvernul a avut planuri pregătite pentru a susţine băncile în timpul crizei, fiind de așteptat într-o oarecare măsură o astfel de situație, notează Reuters.
Guvernul de la Moscova pregătește măsuri pentru o posibilă criză economică
Menționăm faptul că în ciuda măsurilor promise de Guvern, situația se deteriorează de la un moment la altul. După ce săptămâna trecută, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat ordinul pentru mobilizare, rubla rusească a atins vineri cel mai mare nivel de până acum față de dolarul american și față de moneda euro din luna iulie.
Mai exact, conform tranzacțiilor de la Moscova, rubla rusească a crescut cu 3,5%, la 56,79 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 22 iulie 2022.
Rubla rusească continuă să atingă niveluri record
Analiștii susțin că această ascensiune a rublei rusești este susținută de faptul că exportatorii ruşi îşi transformă câştigurile în valută străină în ruble pentru a face plăţi către Trezorerie.
„Controalele valutare şi plăţile de taxe de la sfârşitul lunii, prin care exportatorii ruşi îşi transformă câştigurile în valută străină în ruble pentru a face plăţi către Trezorerie, oferă un impuls rublei, în pofida factorilor geopolitici contrari”, spun analiştii.
Amintim faptul că după ce Rusia a invadat Ucraina la data de 24 februarie și după valul de sancțiuni fără precedent venit din partea Occidentului, atât Guvernul cât și banca centrală din Rusia au luat măsuri stricte privind circulaţia capitalului şi protejarea rublei.
Drept urmare, în urma măsurilor late, moneda rusească a consemnat în acest an cea mai bună evoluţie la nivel global. Ulterior însă, banca centrală rusă a relaxat o parte din controalele capitalului, având în vedere îngrijorările conform cărora puterea rublei afectează activităţile economice.