Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, miercuri, pe români să meargă la vot şi să-i aleagă pe candidaţii care pot face ceva pentru comunitatea în care trăiesc.

În același timp, șeful statului a subliniat importanța alegerii unei administrații locale de succes.

„Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază. De aceea, vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea oraşului sau a comunei în care trăiţi”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a spus că în această campanie electorală au fost respectate în mare măsură normele impuse.

„În mare, au fost respectate normele impuse. Au fost câteva excepţii; s-au luat măsuri, s-au făcut sesizări. Deci lucrurile au evoluat rezonabil de bine. Nu m-aş aventura în a evalua prezenţa la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu prezenţa la vot de la alte alegeri de acest tip”, a adăugat Iohannis.

Cei mai mulți recurg la ”tactici retrograde”

Totodată, președintele a mai precizat că în actuala campanie electorală unii competitori recurg la „tactici retrograde”, existând încă politicieni care mai cred că oamenii pot fi minţiţi, în timp ce bugetele locale sunt risipite, iar comunităţile „stagnează în subdezvoltare”.

Astfel, românii trebuie să fie atenți în momentul în care votează.

„Mă bucur să constat că, în ciuda condiţiilor mai dificile, campania electorală a fost totuşi una activă. Acest lucru este un câştig pentru democraţia noastră. Am remarcat multe proiecte electorale bune şi salut efortul candidaţilor de a veni în întâmpinarea românilor prin cât mai multe mijloace de comunicare.

Am văzut însă şi cum unii competitori recurg la obişnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi minţiţi, în timp ce bugetele locale sunt risipite, iar comunităţile stagnează în subdezvoltare. Ba, mai mult, aceiaşi politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament încă pentru a promova tot felul de legi electoraliste, populiste, ştiind foarte bine că sunt inaplicabile în această perioadă de criză sanitară majoră”, a afirmat Iohannis.

De asemnea, șeful statului a menţionat că acest mod „cinic” de a face politică este de domeniul trecutului, iar „iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită”.

„Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită şi să condamne generaţii întregi să plătească aceste costuri imense. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcţie nouă, pozitivă”, a spus Iohannis.

Vom avea testare obligatorie pentru coronavirus?

În timpul acelorlași declarații, președintele a precizat că se analizează dacă este necesar ca România să introducă testarea obligatorie pentru noul coronavirus a celor care sosesc în ţară, menţionând că nu există încă o decizie în acest sens, dar este posibil să introducă o formă de control.

„Asta sigur este o chestiune care se va discuta la Ministerul Sănătăţii şi la Comitetul Naţional. Însă este o măsură care, ştim cu toţii, a fost deja introdusă de mai multe ţări din Uniunea Europeană, acolo unde numărul de infectări este într-o creştere puternică. Vom analiza cu foarte mare atenţie dacă pentru România aşa ceva este necesar sau nu şi în măsura în care vom constata o creştere a numărului de cazuri este posibil, dar nu există. Încă o dată, nu există o decizie, este posibil să se introducă o formă de control”, a mai afirmat Iohannis.

Întrebat dacă autorităţile iau în calcul ca în viitor să fie implementate anumite măsuri la nivel de regiune, cum ar fi, de exemplu, purtarea obligatorie a măştii sau o testare în masă, Iohannis a răspuns afirmativ.

„În măsura în care numărul de persoane bolnave creşte, se pot lua astfel de măsuri – cum, de altfel, am avut deja tot felul de măsuri de acest tip, şi sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau judeţean, fiindcă vedem, de când a început această pandemie şi până acum, că răspândirea mea este uniformă, şi atunci este important să se ia măsurile mai dure acolo unde riscul este mai mare, iar acolo unde riscul este mai mic măsurile să nu fie chiar aşa de dure, Deci este posibil ca, local sau la nivel de judeţ, să se impună anumite măsuri, încă o dată, în funcţie de evoluţia pandemiei”, a adăugat şeful statului.