Haos la casele de pensii și la asistență socială
Haos la casele de pensii! Continuă protestele angajaților din Sănătate, asistență socială și de la casele de pensii, pentru salarii mai mari. Mișcările au loc pe fondul deciziei luate în ședința de guvern, joi, potrivit căreia salariile din primării, ministere, autorități publice și companii de stat nu pot fi mărite decât prin act normativ aprobat la nivel central.
Astfel, angajații DSP au ieșit din nou în stradă, în fața instituțiilor în care lucrează. Este a treia zi când angajații din sistemul de sănătate publică, cei care sunt funcționari publici, protestează nemulțumiți de salarii.
Oamenii sunt nemulțumiți că salariul mediu este undeva între 3.000 și 4.000 de lei pe lună. Proteste se înregistrează în mai multe județe, printre care la Argeș, Gorj, Satu Mare, Sibiu, Vaslui, Galați și altele. Angajații DSP-urilor amenință că nu renunță la proteste până nu primesc bani mai mulți. Ei amenință că vor bloca activitatea.
Aceștia au luat decizia să iasă în stradă după ce angajați ai caselor de asigurări de sănătate au procedat la fel. Dar revendicările lor au fost rezolvate. Sunt proteste și la agențiile județene pentru plăți sociale. Este protest și la Casa județeană de pensii din Constanța. Mai bine de jumătate din angajați au întrerupt lucrul, nemulțumiți de salarii.
Și minerii protestează
În altă ordine de idei, legea pensiilor i-a revoltat pe mineri de la exploatările de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ). Ei au protestat, joi, nemulțumiți de prevederile proiectului de lege a pensiilor.
La protest au luat parte minerii care au ieșit din schimbul întâi, precum și angajații care lucrează la suprafață. Pentru a putea fi alături de colegii lor, aceștia din urmă au renunțat la pauza de masă.
Potrivit minerilor, noua lege a pensiilor este discriminatorie. Cei care se vor pensiona după prevederile noii legi vor avea pensii cu peste 40% mai mici decât cei care eu ieșit deja la pensie.
„Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Un miner care astăzi ar avea o pensie de 8.400 de lei, pe noua lege va avea o pensie de 4.800 de lei.
Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, (…) să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri”, a declarat Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele.