Sunt din nou cozi uriaşe la intrarea în Grecia pe la vama Kulata. Românii care vor să își petreacă vacanța în peninsula elenă sunt nevoiţi să aștepte ore în șir în mașină pentru a trece granița din Bulgaria și a efectua formalitățile de la frontiera elenă.
„Cozile au început din această noapte – de patru, cinci ore, unii dintre ei. Cu mult noroc reușesc să treacă după. Observăm că a existat o problemă de comunicare la MAE, din punctul nostru de vedere. MAE a susținut timp de cinci zile și cred că chiar și azi susţine la fel, că singurul punct de frontieră deschis a fost Kulata.
Din păcate sau din fericire, nu a fost așa. A fost deschis, până ieri la ora 14:00, și punctul de trecere Makaza. S-a putut trece pe acolo și în scop turistic până la ora 14:00, după care autoritățile au luat subit decizia de a închide vama Makaza și toți turiștii care ar fi vrut să treacă pe acolo, cum s-a putut în primele cinci zile, au fost redirecționați către Kulata. Prin urmare, după un drum de opt ore, să zicem, de la București până la Makaza, au fost redirecționați pentru alte cinci ore către vama Kulata, iar în vama Kulata au trebuit să aștepte alte cinci ore. Noi am făcut un apel, încă de săptămâna trecută, la MAE să se informeze din timp la autoritățile elene, să întrebe până când va fi vama Makaza deschisă pentru turiști. Din păcate, nu ne-au ascultat, nu ne-au crezut, nu ne-au înţeles și am ajuns în situația în care, într-o luni din luna iulie, când luna iulie este o lună favorită pentru turiștii români, de exemplu, să meargă în Grecia, ne-am trezit cu cozi la un singur punct de frontieră, cozi, să zicem, interminabile, fără condiții, în soare, cu copii, familii cu copii, fără WC-uri.
Grecia ignoră mesajele
În același timp, nu vorbesc doar de MAE, vorbesc și de Consulatul de la Salonic și de Ambasada de la Atena, ne-au ignorat mesajele timp de câteva zile. Am încercat să luăm legătura cu ei și pur și simplu nu le-a păsat. Prin urmare, facem apel și prin intermediul televiziunii dumneavoastră, dacă ne aude cineva de la MAE, măcar acum, în ultimul moment, să ia ceva măsuri în legătură cu aceşti turişti, greșit informați de către ei”, a declarat Dan Drăgan, de la comunitatea Forum Grecia.
Întrebat de ce toți turiștii au fost redirecționați spre vama Kulata, acesta susține că răspunsurile autorităților elene au venit mai târziu.
„Din ce am înțeles noi, de-abia astăzi autoritățile elene au început să dea mai oficial niște răspunsuri, înțelegem că doar la punctul de frontieră din Kulata există sistemele de scanare a QR codurilor şi există posibilitatea de testare. Pentru că, de exemplu, la Makaza, în primele cinci zile, nu s-a scanat niciun cod și nu au fost făcute niciun fel de teste. În timp ce la Kulata, aleatoriu, românii erau testați, iar cetățenii din alte țări erau testați cu prioritate, pentru că exista riscul de a avea virusul, mai mare decât la români”, a adăugat Drăgan.
În ceea ce privește timpul de așteptarea, potrivit sursei citate, românii au de așteptat între cinci și șase ore pentru a putea trece granița.
Decizia Greciei
Pe baza unei analize epidemiologice, autoritățile din Grecia au decis să suspende pentru zece zile intrarea cetățenilor din Serbia pe la punctul de frontieră Promachonas- Kulata, supraaglomerat de turiștii români și bulgari.
„Pentru decongestionarea situaţiei create și facilitarea trecerii vizitatorilor din alte țări, cu precădere a celor din România și Bulgaria, autoritățile elene au permis, în mod excepțional, și trecerea cetățenilor sârbi, blocați, de aseară, între Kulata și Promachonas, ei fiind însă supuşi unor teste obligatorii pentru COVID-19.
Deşi situaţia la graniţa greco-bulgară se normalizează treptat, chiar dacă timpii de așteptare sunt încă lungi, mai mult de patru, cinci ore, iar cozile formate depășesc şapte, opt kilometri, se pare că această situație se va normaliza în cursul zilei. În acest context, Serviciul Național pentru Sănătatea Publică, EOPYY, a dublat numărul echipelor sanitare care efectuează teste pentru coronavirus pentru a face față valului de vizitatori şi autorităţile elene dau asigurări că, în următoarele ore, situația va reveni la normal.
Guvernul grec, în cooperare cu experţii, monitorizează atent situaţia pandemică și va continua să o facă în baza informațiilor zilnice care descriu situația COVID-19 în Grecia, dar și în restul lumii”, informează Rador.