UPDATE: Haos pe Wall Street. Bursa se prăbușește!

Sesiune cu debut negru pe bursa americană. Indicele Dow Jones Industrial Average a deschis în scădere de 1,67%, în timp ce NASDAQ înregistrează cea mai adâncă prăbușire, de 2,14%. S&P 500 prezintă o scădere de 1,95%.

Nici la Bursa de la București, lucrurile nu stau mai bine. Cotaţiile acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti s-au depreciat în medie cu 1,30%, evoluţie măsurată de indicele compozit BET-C, iar indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 0,66%.

Pe piaţa principală a BVB – Regular – au fost realizate tranzacţii cu acţiunile emise de 56 de companii, din care 21 au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, cinci au stangnat, iar 30 au scăzut.

DIJA a înregistrat în ultimele 3 luni o scădere de peste 8%
Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o depreciere de 1,43 procente, indicele blue-chip extins BET-XT al celor mai lichide 25 de companii a scăzut cu 1,17%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi a consemnat o depreciere de 1,05%.
Cotaţia aurului a înregistrat joi o nouă valoare record, trecând pentru prima dată peste pragul de 1.680 de dolari uncia, investitorii fiind atraşi de securitatea oferită de metalul galben în contextul incertitudinilor crescute cu privire la evoluţia economiei mondiale, transmite AFP.
UPDATE: Uncia de aur a trecut de 1.680 de dolari
În jurul orei 14.00 GMT, cotaţia unciei de aur a atins nivelul fără preccedent de 1.681,65 dolari.

Metalul galben, care a trecut miercuri, pentru prima dată în istorie, peste pragul de 1.670 dolari, a primit joi un nou impuls după comentariile prudente ale preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, cu privire la perspectivele economice ale zonei euro.

De asemenea în SUA investitorii aşteaptă cu nerăbdare publicarea unui raport cu privire la evoluţia ratei şomajului în luna iulie, un indicator important pentru a evalua starea de sănătate a primei economii modiale, care de mai multe săptămâni dă semne de slăbiciune.

În acest context de incertitudini sporite, investitorii achiziţionează în masă aur, considerat ca o valoare sigură în perioadele de turbulenţă ale economiei globale.

În termeni reali însă, preţul aurului este încă departe de recordul de 835 de dolari per uncie stabilit în luna ianuarie 1980, echivalentul a 2.400 de dolari per uncie în prezent.
UPDATE 2:
La ora 18.52 ora României, Dow Jones Industrial Average avea o scădere de 2,83%, S&P 500 avea o scădere de 3,28%, în timp ce NASDAQ, una de 3,39%.