Dumitru Chisăliță, expert în energie a vorbit despre schimbările din ultima perioadă. Potrivit acestuia, la nivelul țării, pierderea ar putea fi estimată la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toți românii acum.

El a mai subliniat faptul că taote aceste furtuni sunt regăsite în facturile celorlalți consumatori, reprezentând agume pentru aceștia. Mai exact, facturile românilor sunt încărcate cu 0,3%.

„În acest caz, ele sunt categorisite drept consumuri tehnologice proprii și sunt încărcate facturile tuturor consumatorilor.

În România, aceste furturi au depășit 1%, merg către 1,5%, ceea ce înseamnă circa 0,3% încărcare a facturilor consumatorilor cu acea energie care nu se regăsește în balanță și este sustrasă prin diverse mijloace”, a declarat Chisăliță, la Digi24.

În ceea ce privește presupusele meto de furt, expertul în energie susține că acestea sunt „tot mai rafinate” și mai variate. Dumitru Chisăliță a mai adăugat că sunt mai multe metode care pot fi depistate de specialiști,  însă în cazul unora, situația este mai dificilă.

Cum se măresc facturile la energie electrică 

Expertul în energie susține că în momentul în care se realizaeză conectarea la brașament, conectarea este făcută în interiorul zidului, către o priză în care se găsesc consumatori importanți dintr-un apartament sau dintr-o casă.

„Foarte multe contoare încă sunt în interiorul apartamentelor sau caselor pe sistem vechi, pe standarde vechi, ceea ce facilitează potențiala intervenție a celor care vor să facă asta.

Sunt diverse metode, unele pot fi depistate de specialiști, dar altele sunt foarte greu de descoperit – atunci când se realizează o conectare în branșament anterior de contor, acea conectare se face în interiorul zidului, se renovează și merge către o priză în care găsim consumatori importanți dintr-un apartament. În acest caz contorul e funcțional, înregistrează, dar există doar anumiți consumatori care sunt puternic consumatori de energie și care, practic, bypassează contorul”, a explicat expertul in energie.

De menționat este faptul că, potrivit acestuia, toate furturile pot duce și la dezechilibre dacă sunt multe furturi într-o zonă foarte mică ceea ce e însă mai puțin probabil, a spus expertul în energie. Totodată, el a subliniat că acest fenomen se manifestă a nivelul populației, nu al marilor consumatori.