Haos pe străzile Israelului! Au loc proteste uriașe. Riscul de violențe este ridicat la Ierusalim

israel

Sursă: Dreamstime

Este haos pe străzile Israelului, după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Sindicatele au declanșat noi greve, iar protestatarii au ieșit din nou în stradă.

Luni, guvernul israelian s-a confruntat cu turbulențe, deoarece protestele de peste noapte ca răspuns la demiterea ministrului Apărării au intensificat presiunea pentru a opri planurile de modernizare a sistemului judiciar al țării. Mii de protestatari care fluturau steaguri israeliene s-au întors pe străzile din Tel Aviv și Ierusalim.

Potrivit poliției, aproximativ 80.000 de persoane se adunaseră luni după-amiază în fața Knesset-ului pentru a manifesta împotriva reformelor judiciare ale guvernului, în timp ce o contramanifestație de dreapta a luat, de asemenea, amploare. Oficialii guvernamentali i-au încurajat pe susținătorii revizuirii sistemului judiciar să se adune în apropierea Knessetului, iar unii dintre ei, inclusiv promotorul planului, deputatul Simcha Rothman, și ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, au promis că vor participa la miting.

Premierul Benjamin Netanyahu plănuia să anunțe luni dimineață o întrerupere temporară a planurilor sale de reformă a justiției, dar a amânat-o din cauza informațiilor potrivit cărora coaliția sa naționalist-religioasă ar fi în pericol de a se destrăma, radicalii amenințând că vor părăsi guvernul.

Ca răspuns, au început greve spontane în întreaga țară, principalele porturi suspendând plecările, sistemul medical, băncile și magazinele închizându-se, iar protestatarii s-au adunat din nou în fața Knessetului, pe fondul tensiunilor.

Premierul israelian a făcut apel la calm

În urma protestelor masive din timpul nopții și a demiterii ministrului Apărării, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut apel la calm și i-a îndemnat pe protestatarii de stânga și de dreapta să se abțină de la acțiuni violente. El a scris pe Twitter că „Suntem frați”, dar a părut să se adreseze preocupărilor legate de posibilele ciocniri între susținătorii și oponenții controlului judiciar al guvernului, luni seară, la Ierusalim. Poliția, inclusiv poliția călare, a fost desfășurată pentru a interveni dacă va fi necesar.

Tensiunile au crescut, de asemenea, în Knesset luni dimineață, unde parlamentarii opoziției au strigat „Rușine!” și au comparat proiectul de lege cu acțiunile grupurilor islamiste militante. Moțiunea de neîncredere a opoziției a fost respinsă, dar ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a amenințat că partidul său va părăsi guvernul dacă controlul judiciar va fi oprit. Între timp, politicieni de dreapta și persoane ultrareligioase au făcut apel la contramanifestații în fața Knessetului.

Presa locală a relatat că unii apropiați ai lui Netanyahu îl sfătuiesc să aștepte și să vadă cât de bine participă la mitingul de dreapta înainte de a anunța suspendarea proiectului, dar acesta ar fi vorbit cu Washingtonul și a promis că va suspenda proiectul.

Orice decizie va lua prim-ministrul israelian va fi respectată

Ministrul justiției, Yariv Levin, care a jucat un rol-cheie în coordonarea controversatelor reforme ale sistemului judiciar, a declarat că va respecta orice decizie luată de premierul Netanyahu în această privință. În calitate de membru al partidului de guvernământ Likud, el a avertizat împotriva unei situații în care fiecare face ce vrea, afirmând că aceasta ar putea duce la căderea guvernului și la prăbușirea Likud. El a făcut apel la unitate și stabilitate în cadrul coaliției, îndemnându-i pe toți să lucreze în acest scop.

Controversata reformă judiciară și implicațiile sale sociale l-au determinat chiar și pe președintele Isaac Herzog să intervină public – o mișcare rară pentru rolul în mare parte ceremonial al șefului statului. Președintele Herzog a cerut oprirea imediată a procesului legislativ, invocând unitatea poporului israelian și simțul responsabilității.

Evoluțiile au loc după o noapte de proteste intense în orașele israeliene, în urma anunțului făcut duminică de Netanyahu că l-a demis pe ministrul apărării, Yoav Gallant, pentru că s-a opus planurilor sale de reformă judiciară și a avertizat asupra divizării societății. Șeful Statului Major al armatei, generalul Herzi Halevi, a trimis o scrisoare publică tuturor militarilor activi și în rezervă, în care afirmă că Israelul se confruntă cu o furtună internă pe fondul amenințărilor externe.

Cetățenii israelieni protestează de zece săptămâni, cerându-i premierului Netanyahu, care este în prezent judecat pentru corupție, să renunțe la reformele planificate. Înlăturarea ministrului apărării a alimentat acuzațiile potrivit cărora guvernul sacrifică interesul național pentru propriul interes. Shekel-ul, moneda națională, a continuat să reacționeze în mod neregulat la aceste evoluții politice.