În jurul orei 13:30, indicele FTSE al bursei din Londra scădea cu 2,4%, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt se deprecia cu 2,1%. În schimb, indicele CAC40 al bursei din Paris scădea cu doar 0,1%, dar cel al busei austriece cădea cu 4,1%.
Pe bursa londoneză, cele mai importante pierderi le sufereau acţiunile Royal Bank of Scotland (RBS) – de 7%, dar şi cele ale MAN Group (-de 4,2%) şi SABMiller (-3,8%).
Pe bursa germană, titlurile Allianz pierdeau 4%, cele ale Deutsche Boerse şi Fresenius coborau cu 3,7%, iar acţiunile Bayer scădeau cu 3,3%.
În ceea ce priveşte bursa franceză, printre cele mai importante deprecieri se înregistrau pentru ArcelorMittal şi Total, de 2,8%.
La bursa din Viena, acţiunile OMV pierdeau 5%, cele ale Vienna Insurance Group coborau cu 4,3%, iar titlurile Immofinanz se depreciu cu 4%.
Deși cu o zi înainte (miercuri), o simplă declarație a purtătorului de cuvânt al Casei Albe – cum că este exclusă o a doua recesiune – a reușit să stopeze cea mai lungă perioadă de scăderi din 1978 încoace, ieri s-a înregistrat o altă “Joi neagră” pentru bursele americane, care au suferit cea mai mare prăbușire de la criza din 2008, pe fondul panicii din rândul investitorilor, iar valul a măturat în această dimineață și bursele asiatice.
Potrivit cifrelor finale, indicele Dow Jones a scăzut cu 512.76 puncte la 11,383.45 puncte, iar Nasdaq, dominat de acţiunile pe tehnologie, pierde 136.68 puncte şi coboară la 2,556.39 puncte. Dow Jones pierde în doar câteva zile de la sfârşitul lunii iulie aproape 1300 de puncte coborând la nivelul de închidere de pe 9 decembrie 2010.

Şi Indicele Standard & Poor 500 a scăzut cu 4.78% (sau 60.27 puncte) la 1200.07 de puncte.

‘S-a văzut eroziunea şi pierderea încrederii investitorilor. Încrederea în economie, încrederea în piaţă, încrederea în liderii politici’, a declarat Hugh Johnson de la Hugh Johnson Advisors pentru AFP, citat de Euractiv.

Cu investitorii cuprinși de teama unei noi recesiuni, Wall Street a suferit joi cea mai neagră zi de la criza din 2008 încoace. Rafalele de vânzări, care au șters pur și simplu peste 500 puncte din valoarea indicelui industrial Dow Jones, s-au răspândit apoi peste mări.
Valul de lichidări de poziții pe bursă a generat o pierdere de 4,3% pentru indicele Dow Jones și a șters astfel câștigurile pe care le mai avea pentru 2011.
Cea mai drastică scădere a suferit-o indicele Nasdaq compozit, de 5,1%, urmat îndeaproape de S&P500, care a picat cu 4,8%.
În ședința de tranzacționare de vineri de pe bursele asiatice, indicele japonez Nikkei225 cădea cu circa 3,7%,  similar cu indicele bursei din Seul, bursa din Hong Kong se prăbușea cu aproape 5%, iar bursa din Singapore pierdea aproape 4%. Cea mai mare cădere o înregistra bursa din Taiwan, de 5,6%.
“Continuăm să fim bombardați cu îngrijorări cu privire la economia globală”, a declarat Bill Stone, șef strategiilor de investiții al PNC Financial, citat de Associated Press.
De-a lungul piețelor financiare, ieri a fost o zi care ne-a adus aminte de mișcările sălbatice care au caracterizat criza din septembrie și octombrie din urmă cu trei ani. Aurul a atins scurt un nou record, de 1.680 dolari/uncie, Prețul petrolului a picat mai mult decât acțiunile, cu 6% sau cu 5,3 dolari/baril, iar azi a deschis în cădere cu 3,5%.
Iar investitorii speriați sunt atât de disperați pentru a-ți plasa banii în bondurile americane că acceptă randamente de zero.Joi, temerile în creșterereferitoare la încetinirea economiei americane li s-au adăugat îngrijorăriledin Europa, cum că Italia și Spania, care se confruntă cu probleme economice, ar putea avea nevoie de ajutor de la Uniunea Europeană.