Alertă în toată Europa

Alertă în toată Europa! Guvernul italian a luat o măsură drastică în ceea ce privește securitatea națională, după ce premierul Italiei, Georgia Meloni, s-a întâlnit într-o ședință de urgență cu serviciile secrete italiene. Astfel, ministrul de Interne italian a anunțat reintroducerea controalelor la granița cu Slovenia. Asta chiar dacă Slovenia este o țară membră a Uniunii Europene și face parte din spațiul Schengen.

Decizia a fost fundamentată în baza Articolului 28 al regulamentului Schengen, care permite suspendarea acordului Schengen în „condiții extreme de amenințare gravă pentru ordinea publică sau siguranța internă, care cere o acțiune imediată.”

Pentru justificarea deciziei, Italia a spus că, în cursul acestui an, mai puțin de 16.000 de migranți ilegali au intrat în țară prin Slovenia. Există, de altfel, temerea că printre aceștia s-ar putea număra teroriști.

Măsuri anti-teroriști în mai multe țări UE

Această mișcare a Italiei vine în contextul în care mai multe țări din spațiul Schengen au reintrodus controale la graniță. Austria a făcut acest lucru la granița cu Cehia, iar această măsură intră în vigoare începând cu 21 octombrie, inițial pentru o perioadă de 10 zile. Măsura poate fi, de altfel, prelungită pe o perioadă de șase luni.

Creșterea nivelului de alertă anti-teroristă este vizibilă și în alte țări din regiune. Grecia a ridicat nivelul de alertă la portocaliu, iar Franța și Belgia se află la cel mai înalt nivel de securitate.

Presa internațională mai scrie că Vaticanul și alte obiective considerate sensibile sunt extrem de bine securizate, cu prezență polițienească și militară echipată cu veste antiglonț.

frontiera
SURSA FOTO: Dreamstime

Țările care au reintrodus controale de frontieră

Potrivit presei internaționale acestea sunt țările care au reintrodus controale de frontieră.

  • Italia
  • Austria
  • Polonia
  • Cehia
  • Germania
  • Austria

Reintroducerea temporară a controlului la frontieră

Codul frontierelor Schengen (CFS) oferă statelor membre posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne. Asta se aplică în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată:

  • ca măsură de ultimă instanță
  • în situații excepționale
  • trebuie să respecte principiul proporționalității.

Durata unei astfel de reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată în timp, în funcție de temeiul juridic invocat de statul membru care introduce un astfel de control la frontieră.

Domeniul de aplicare și durata controlului la frontieră reintrodus ar trebui să fie limitate la minimul necesar pentru a răspunde amenințării în cauză. Reintroducerea controlului la frontiera internă ar trebui să fie utilizată doar ca măsură de ultimă instanță.

Reintroducerea controlului la frontiere este o prerogativă a statelor membre. Comisia poate emite un aviz cu privire la necesitatea măsurii și la proporționalitatea acesteia, dar nu poate exercita dreptul de veto asupra deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul la frontieră, arată Comisia Europeană.