Haos total în Ucraina. Potrivit ultimelor informații publicate de BBC, soldații sunt înarmați și merg din casă în casă în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a strânge voturi în cadrul așa-ziselor „referendumuri” privind aderarea la Rusia.

O femeie din Enerhodar a declarat pentru BBC că răspunsul este unul verbal, iar mai apoi, soldatul îl marchează pe o foaie pe care o păstrează. „Trebuie să le răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează”, a declarat pentru BBC o femeie din Enerhodar.

În sudul orașului Herson, situația este însă diferită. Aici, scrie BBC, gardienii ruși au stat cu o urnă în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Cum se desfășoară votul la referendumuri în Ucraina?

Presa rusă scrie că votul din ușă este pentru ”securitate”, iar votul persoană va avea loc de abia pe 27 septembrie. „În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și în modalitate door-to-door”, scrie Tass.

O altă femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi soldați alături de doi colaboratori locali s-au dus la apartamentul părinților săi pentru a le da un buletin pe care să îl semneze, însă răspunsurile acestora au fost negative, iar oamenii se tem că ar putea fi persecutați.

„Tatăl meu a pus nu. Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus <nu>. Ei au spus: Nimic. Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta”, a adăugat femeia, care a mai precizat că există un singur buletin de vot pentru o întreagă familie.

Menționăm faptul că având în vedere modul în care este organizat votul, insistențele Moscovei, care spunea că procesul este unul liber și corect au fost contrazise. Faptul că soldații sunt înarmați este de asemenea un motiv de îngrijorare.

În acest sens, tot mai mulți experți se așteaptă ca aceste referendumuri să permită Rusiei, în mod ilegal, să revendice cele patru legiuni pe care le-au ocupat în Ucraina. 

Rusia vrea să oficializeze anexarea celor patru regiuni până la finalul lunii septembrie

Deși anexarea nu va fi recunoscută la nivel internațional, după cum au anunțat mai mulți lideri, Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Amintim că ministrul britanic de externe, James Cleverly, anunța finalul săptămânii că Marea Britanie deține dovezi conform cărora oficialii ruși ar fi stabilit deja obiective pentru „participarea inventată a alegătorilor și ratele de acord pentru aceste referendumuri false”.

Totodată, oficialul britanic mai spunea că Rusia ar avea în plan să oficializeze anexarea celor patru regiuni – Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia până la finalul lunii septembrie.