Specialiștii din Singapore au dezvoltat "un proces care poate creşte densitatea de înregistrare a datelor de pe hard disc la 3,3 terabiţi pe centimetru pătrat, de şase ori densitatea de înregistrare a modelelor actuale", se arată într-o comunicare oficială a echipei de proiect.

Adăugarea de clorură de sodiu în procesul de fabricaţie a făcut ca modelul de biţi (unităţi de informaţie) de pe suprafaţa fiecare disc magnetic să fie mai neted și ordonat, astfel fiind "înghesuite" mai multe informații. "Diferentele sunt foarte mari. Putem vedea acum liniile fine, care ar fi în mod normal, ar fi fost neclare", a spus dr. Joel Yang, șeful proiectului.

Potrivit lui Yang, noile hard disc-uri ar putea fi comercializate până în 2016, când tehnicile curente vor fi complet depășite, iar producătorii de astfel de dispozitive vor avea nevoie de alternative pentru a mări capacitatea de stocare.
Descoperirea a fost facută prin eforturile reunite a mai multor institute din Singapore: Institutul Național de Cercetare, Agenţia pentru Ştiinţă Tehnologie şi Cercetării, Universitatea Nationala şi Institutul de Stocare.
Sursa foto: The Telegraph