Lira sterlină și dolarul se află pe o traiectorie descendentă, în timp ce euro crește. Se vor menține aceste trenduri în viitorul apropiat?
Lira sterlină și dolarul au continuat să scadă marți, față de leu, la cotația de referință a Băncii Naționale a României (BNR).
Moneda britanică a coborât de la 4,9690 la 4,9531, un nou minim record la ultimilor cinci ani. O valoare mai mică a fost înregistrată la 31 octombrie 2011 – când cotația a fost de 4,9454 lei pentru o liră sterlină.
Dolarul a slăbit cu 3,15 bani, până la 3,8198 lei, cea mai mică valoare din 13 ianuarie 2015, când cursul BNR a indicat 3,8009 lei pentru un dolar.
Moneda euro a depăşit marţi, pentru prima dată începând cu ianuarie 2015, pragul de 1,20 dolari pentru un euro, creşterea dinamică din zona euro contrastând cu îngrijorările cu privire la SUA, transmite AFP.
În jurul orei 8:10 GMT, moneda unică era cotat la 1,2070 dolari, faţă de 1,1978 dolari luni seara. După ce s-a apreciat cu peste 14% în raport cu dolarul în acest an, moneda euro a câştigat şi mai mult teren în ultimele zile, pe fondul deprecierii dolarului în urma uraganului Harvey şi a tirului cu rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord deasupra Japoniei.
Lira așteaptă vești pozitive despre Brexit
Este momentul să cumpărăm lire sterline sau dolari, având în vedere cotațiile scăzute față de leu, în acest moment? Care ar fi randamentele pe termen scurt și care ar fi cel mai scurt termen în care se poate câștiga?
„Ambele valute au scăzut și ar putea să mai scadă, în special lira sterlină dacă nu vor apărea vești pozitive din negocierile Brexit”, a declarat pentru Capital.ro John Hardy, director de strategie FX la Saxo Bank..
„La un moment dat, bineînțeles, am putea vedea anumite oscilații ale cursului, pentru că poziționarea speculativă pe GBP devine excesivă, dar nu vedem nici o rază de lumină pentru o Mare Britanie izolată, cu nicio idee despre ceea ce ar putea obține prin Brexit. În același timp, consumatorii britanici cheltuie cam mult, dar cheltuielile pot fi reduse pe măsură ce prețurile cresc, iar valorile proprietăților imobiliare amenință să scadă, influențând încrederea și chiar înăsprirea condițiilor de împrumut de la creditori”, a mai spus Hardy.
BCE ține euro pe panta ascendentă
Cum se explică, în acest context, faptul că euro continuă să crească?
„O parte din creștere o putem pune pe seama lipsei generale de îngrijorare exprimată de BCE cu privire la creșterea monedei euro, care a fost supraevaluată în așteptarea unei eventuale încheieri a programului BCE de cumpărare a activelor, anul viitor. În plus, este puțin probabil ca Rezerva Federală să crească dobânda în decembrie sau imediat după aceea, deoarece se concentrează asupra modului în care piața și economia se confruntă cu o scădere lentă pe balanță. Confruntarea politică din SUA cu privire la plafonul datoriei generează, de asemenea, un impact negativ asupra dolarului, chiar dacă uraganul din Texas poate forța efectiv președintele și Congresul să acționeze și să aprobe mai multe cheltuieli pentru a face față costurilor de reconstrucție”, a arătat John Hardy.
„Pe măsură ce Fed se îndreaptă spre o înăsprire cantitativă și trece de cealaltă parte a… plafonului datoriei, credem că USD ar putea începe să se consolideze într-o oarecare măsură – deci hai să ne uităm la întâlnirea FOMC de la 20 septembrie și problema importantă a plafonului datoriei pe măsură ce ne apropiem de 1 octombrie ca fiind semne că slăbirea USD versus Euro se încheie. Bănuiesc că BCE va începe să intervină verbal pe riscurile privind perspectivele inflației, dacă EURUSD va merge spre 1,2500, deci urmăriți atent și această perspectivă”, explică reprezentantul Saxo Bank.
Citiți și:
Dolarul și lira sterlină, la cotații mici. E momentul să cumpărăm?