Anul trecut, județul a fost vizitat de aproximativ 224.000 de turiști, în timp ce până la finalul lui 2024 este estimat că va fi depășit pragul de 250.000 de vizitatori. Autoritățile locale au confirmat și o creștere a numărului de înnoptări, pragul actual depășind 550.000 de nopți petrecute de turiști în Harghita, o dovadă în plus a faptului că aceștia aleg tot mai mult această destinație pentru petrecerea vacanței lor în țară. Cele mai populare luni în rândul vizitatorilor sunt cele de vară, când aceștia pot face drumeții, ture în off-road, traseul Via Ferrata, tot mai popular în ultimii ani, sau se pot relaxa în stațiunile balneare sau în zonele lacurilor.

Peste 250.000 de turiști în Harghita până la finalul anului 2024

În ceea ce privește destinațiile populare din județul Harghita, turiștii aleg în continuare orașele recunoscute pentru apele termale și centrele SPA, primul loc în topul preferințelor acestor fiind ocupat de Băile Tușnad. Urmează Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Praid, Gheorgheni și Borsec.

„Ne bucurăm că am putut demonstra că, acolo unde există investiții și oameni muncitori, care să pună în aplicare ideile valoroase, rezultatele nu încetează să apară. Pe lângă dezvoltarea infrastructurii și a opțiunilor de agrement, ne bucurăm de faptul că numărul turiștilor care vizitează anual Harghita a crescut semnificativ. Indiferent de sezon, Harghita este o destinație pe toate gusturile: avem trasee pentru hiking, pârtii pentru sporturile de iarnă, peisaje, tradiții pentru gurmanzi. Județul nostru oferă pachetul complet”, spune Karoly Szabo, director executiv ADI Harghita.

Harghita, un model de succes în turismul din România

Pe parcursul ultimului an, Harghita a beneficiat de investiții semnificative, care au fost îndreptate spre noi unități de cazare și facilități pentru turiști. Pe scurt, investițiile din 2024 s-au tradus în: două hoteluri (Sky Gyimes, Oxygen Resort), patru piste noi de bob, renovarea a două conace și a mai multor pensiuni și vile, inclusiv Magic Selfie House și Casa răsturnată, un centru de agrement (Forest Lodge & Bowling) și mai multe facilități SPA.

Această creștere rapidă a investițiilor a propulsat Harghita în topul preferințelor turiștilor, care este în prezent un adevărat exemplu de dezvoltare sustenabilă și de adaptare la noile exigențe ale pieței. Harghita continuă să demonstreze că o viziune bine definită și o abordare centrată pe nevoile și experiențele vizitatorilor pot transforma complet o destinație.

Sport de agrement, gastronomie și activități de familie

Una dintre strategiile care au transformat Harghita într-una dintre cele mai populare destinații turistice din România a fost înțelegerea nevoilor și a dorințelor turiștilor. Pe lângă feedback-ul acestora, autoritățile lucrează în mod constant la extinderea portofoliului de servicii și activități turistice.

Un exemplu important este dezvoltarea turismului gastronomic. În doar câțiva ani, Harghita a devenit un paradis al gurmanzilor, oferind oferind preparate tradiționale sau versiune reinterpretate ale acestora, evenimente culinare locale și tururi pe la micii producători. De asemenea, Taste of Transylvania, primul festival gastronomic din România, ajuns anul acesta la a treia ediție, își propune să pună Transilvania pe harta internațională a destinațiilor culinare, fiind un loc de întâlnire pentru chefi de renume, adevărați inovatori ai artei culinare, producători locali și artizani ai bucătăriei tradiționale transilvane.

Regiunea Gastronomică a Europei

De asemenea, Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism a confirmat recent că Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei în 2027, după ce județul a fost recent evaluat de un juriu de experți care au apreciat patrimoniul gastronomic local, precum și legăturile strânse dintre comunitățile locale.

Harghita este cunoscută și pentru experiențele sportive și de agrement: pasionații de aventură se pot bucura aici de piste de bob (cum este cea din Toplița), pârtii de schi în stațiunile montane, precum și trasee pentru drumeții și ciclism montan. Aceste facilități au atras un număr considerabil de turiști activi, dornici să exploreze natura spectaculoasă a județului.

Nu în ultimul rând, Harghita este cunoscută și pentru proiectele orientate spre familii, cea mai cunoscută inițiativă fiind „Harghita Family Friendly”. Pe lângă unitățile de cazare pentru familiile cu copii, județul a dezvoltat o platformă variată de activități pentru cei mici: Parcul Mini Transilvania, Salina Praid, Insect Park, Muzeul Păpușilor fiind doar câteva dintre ele.