Donald Trump nu ia în calcul expulzarea prinţului Harry, considerând că acesta are deja dificultăţi personale
Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că nu intenţionează să-l expulzeze pe Prinţul Harry, deşi anterior criticase administraţia Biden pentru că l-ar fi „protejat” pe ducele de Sussex. Într-un interviu acordat pentru The New York Post, Trump a lăsat de înţeles că nu este interesat să intervină în cazul prinţului britanic, făcând referiri dure la Meghan Markle.
„Nu vreau să fac asta”, a spus Trump vineri. „Îl voi lăsa în pace. Are destule probleme cu soţia lui. Ea este groaznică”, a continuat fostul lider american, sugerând că ducele de Sussex se află sub influenţa lui Meghan.
Mai mult, Trump a declarat că îl compătimeşte pe prinţ, afirmând că „bietul Harry” este „biciuit” de Markle.
Declaraţiile fostului preşedinte vin în contextul în care, în trecut, el s-a exprimat critic la adresa cuplului Harry-Meghan, acuzându-i de lipsă de respect faţă de familia regală britanică şi afirmând că nu ar trebui să beneficieze de protecţie din partea Statelor Unite.
Un think tank conservator cere verificarea vizei lui Harry
Controversa privind statutul de imigrare al prinţului Harry a fost intensificată de o solicitare formulată de Heritage Foundation, un influent think tank conservator, apropiat de administraţia Trump. Grupul a cerut Departamentului pentru Securitate Internă al SUA să facă publice detalii despre viza ducelui de Sussex, ridicând suspiciuni cu privire la modul în care aceasta i-a fost acordată.
Reprezentanţii Heritage Foundation susţin că prinţul Harry ar fi putut obţine viza „în mod necorespunzător”, după ce, în autobiografia sa Spare, a recunoscut că a consumat droguri. Deşi legislaţia americană impune restricţii severe pentru solicitanţii de viză care au astfel de antecedente, cazul lui Harry rămâne neclar, ceea ce a determinat organizaţia conservatoare să ceară clarificări oficiale.
Donald Trump nu şi-a ascuns antipatia față de Harry
Donald Trump nu şi-a ascuns niciodată antipatia faţă de ducele de Sussex. Într-un interviu acordat în 2023 pentru Daily Express, fostul preşedinte l-a acuzat pe Harry că şi-a trădat familia şi a declarat că acţiunile sale sunt „de neiertat”.
„El a trădat-o pe regină. Este de neiertat”, a spus Trump, subliniind că, dacă va câştiga alegerile din 2024, Harry „va fi pe cont propriu” în SUA. Aceste afirmaţii sugerează că o eventuală administraţie Trump nu ar oferi niciun fel de protecţie specială pentru ducele de Sussex, care a renunţat la îndatoririle sale regale şi s-a mutat în Statele Unite împreună cu Meghan Markle.
![Meghan și Harry](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/11/Meghan-si-Harry-1200x675.jpg)
Relaţia tensionată dintre Trump şi cuplul Harry-Meghan
Animozitatea dintre Trump şi ducii de Sussex nu este nouă. În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Meghan Markle l-a descris pe fostul preşedinte drept „diviziv” şi „misogin”, adăugând că nu îl susţine. Trump a reacţionat imediat, afirmând că remarcile lui Meghan sunt „urâte” şi sugerând că aceasta nu l-a tratat corect.
În plus, Trump s-a declarat deranjat de faptul că Harry şi Meghan ar putea beneficia de protecţia serviciilor americane de securitate în timpul şederii lor în SUA. „Nu mi-a plăcut ideea că ei beneficiază de securitatea SUA când vin aici”, a spus fostul preşedinte în 2023, în cadrul unui interviu radiofonic cu Hugh Hewitt.
Cu toate acestea, în contrast cu opiniile sale despre Harry, Donald Trump a avut doar cuvinte de laudă pentru fratele acestuia, Prinţul William. În discuţia cu The New York Post, Trump l-a descris pe moştenitorul tronului Marii Britanii drept un „tânăr minunat”, sugerând astfel că, în viziunea sa, William reprezintă modelul ideal al unui membru al familiei regale.
Trump, despre relaţiile SUA-Marea Britanie
Deşi Trump nu mai este preşedinte, opiniile sale continuă să aibă un impact semnificativ asupra discursului politic din SUA. Declaraţiile sale despre prinţul Harry şi Meghan Markle nu doar că alimentează dezbaterea despre imigraţie şi politica externă americană, dar reflectă şi o anumită viziune conservatoare asupra monarhiei britanice şi relaţiei acesteia cu Statele Unite.
În cazul în care Trump ar reveni la Casa Albă în 2024, ar putea exista implicaţii reale pentru statutul lui Harry în SUA, mai ales dacă ancheta cerută de Heritage Foundation va scoate la iveală nereguli în acordarea vizei sale.
Până atunci, însă, rămâne de văzut dacă ducele şi ducesa de Sussex vor răspunde public la noile declaraţii acide ale fostului preşedinte american.